20 november 2023 – In Transwijk Noord, ingeklemd tussen de Admiraal Helfrichlaan (in het noorden), de Overste Den Oudenlaan (in het oosten) en de Krikkelaan (in het zuiden) ligt Sportpark Nieuw Welgelegen. Er zijn al veel sportverenigingen en clubs te vinden, maar de gemeente werkt aan plannen voor de herinrichting en/of uitbreiding van het gebied.

Omnisportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911 presenteerde al in september 2020 een rapport over de mogelijke herinrichting van het huidige sportpark Welgelegen naar Sportpark 2.0 (zie de impressie als afbeelding bij dit artikel), mede met het oog op de aan het sportpark Welgelegen grenzende gebiedsontwikkelingen. Denk aan toekomstige stedelijke woongebieden als de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier. Bij elkaar rond de 10.000 nieuwe woningen en dus een flinke bevolkingsgroei. Men verwacht daardoor onder andere een toenemende vraag naar meer sportvoorzieningen. Herinrichting en modernisering van het sportpark zou in die vraag kunnen voorzien. De gemeente werkt daarom momenteel aan plannen voor de uitvoering van herinrichting! Voor meer informatie daarover, zie www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/sport/sportlocaties/sportparken/sportpark-nieuw-welgelegen-extra-sportvelden/.

Sporthal Nieuw Welgelegen maakt samen met andere bedrijven en organisaties gebruik van het markante groengele gebouw aan de Grebbeberglaan, centraal in het gebied als herkenbaar middelpunt en bestaat uit 2 hallen. Het biedt ruimte aan verschillende zaalsporten, zoals badminton, basketbal, volleybal, (zaal)voetbal, korfbal, floorbal en handbal.

Van noord naar zuid vindt je in het sportpark eromheen de honk- en softbalvereniging Domstad Dodgers. Voor wie op zoek is naar een leuke buitensport die voornamelijk in de zomer wordt gespeeld en graag bij een vereniging speelt met veel persoonlijke aandacht, gezellige teams en een goede sfeer, dan is het een aanbeveling eens contact op te nemen met de vereniging of er een kijkje te gaan nemen. Zie www.domstaddodgers.nl voor informatie!

Iets zuidelijker vind je omnivereniging Zwaluwen Utrecht 1911, met in het gebied een hockyclub en tennisclub, een voetbalvereniging, een buurtsportclub en een biljartclub. De ereniging is in 2005 ontstaan uit een samenvoeging van omnivereniging Zwaluwen Vooruit en voetbalvereniging VV Utrecht. Daarbij werd de oprichtingsdatum van VV Utrecht als oudste club in ere gehouden: dat was 31 december 1911. Informatie vind je op www.zwaluwenutrecht1911.nl

Ook in het gebied vind je de turnzaal van turnvereniging Turn4u, dé overkoepelende wedstrijd- en selectievereniging voor de Utrechtse turnverenigingen en met een duidelijke missie: de turnsport in Utrecht naar een hoger plan tillen. Turn4U biedt momenteel trainingen aan voor de talentontwikkeling, voorbereidingsgroep, onderbouw, middenbouw niveaus 1 t/m 6, bovenbouw 1e t/m 6e divisie en springgroepen. Zie www.turn4u.nl

En met als grondbeginsel het versterken van de maatschappelijke positie van allochtone vrouwen door het vertalen van hun behoeften naar sportieve projecten en het stimuleren van ontmoeting, dialoog en zelfredzaamheid is Ladyfit al ruim 20 jaar actief in Zuidwest. Er zijn mogelijkheden voor krachttraining, fitness, (virtual) spinning, steps, Zumba, yoga, pilates en er lopen speciale projecten zoals ‘Een arm om je schouder’ en ‘Ambassadeurs Gezond Leven’, allemaal gericht op vrouwen. Voor meer informatie, zie www.ladyfit.nl