20 november 2023 – Een bijzonder artikel van redacteur Ronnie Weessie verscheen begin dit jaar al op de website van Architectenweb, hét platfom voor Nederlandse architecten. Het gaat over het gerenoveerde woningblok op de hoek van de Bernadottelaan en de Monnetlaan op Kanaleneiland. Het L-vormige blok werd grondig gerenoveerd en verduurzaamd naar een ontwerp van Bloot Architecture en kreeg daarmee een nieuwe en moderne uitstaling.

De renovatie maakt deel uit van de grootschalige vernieuwingen op Kanaleneiland Noord. In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de woningen al eens gerenoveerd, waarbij veel van de originele uitstraling verloren ging. Bij de recente renovatie zijn in plaats van elf nu twaalf gezinswoningen gerealiseerd. Opvallend is de onbehandelde houten lattenstructuur waarmee de gevels zijn bekleed. De grens tussen de verdiepingen is weer zichtbaar gemaakt met zetwerk van aluminium. Daarboven is een borstwering geplaatst, bekleed met doorzichtige beglazing. Het woningblok heeft daardoor een strakke, lichte en moderne uitstraling.

De voorheen grote hoekwoning werd opgesplitst in twee nieuwe woningen, meer afgestemd op de nieuwe doelgroep. Een van die twee woningen heeft daardoor geen achtertuin, maar wel verschillende en gevarieerde buitenruimtes, zoals  een patio, een voortuin én een dakterras,. De naastgelegen hoekwoning kreeg een loggia en heeft daarnaast aan beide straten een ruime voortuin.

Van het gehele bouwblok zijn de gevels rondom en het dak hoogwaardig geïsoleerd en daarnaast is elke woning voorzien van een warmtepomp met lage warmteradiatoren. Overal zijn nieuwe kozijnen geplaatst en in de dakrand zijn tussen de houten latten twintig vogelkasten geïntegreerd voor gierzwaluwen. Bewoners zelf hebben bij het betrekken van hun woningen ook niet stilgezeten en collectief zonnepanelen op het dak laten plaatsen en de bergingen voorzien van een groen dak.