20 november 2023 – Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale oplichting
. Daarom zijn er in Utrecht stadsmakers digitale veiligheid actief. Zij helpen hun buurtgenoten weerbaar te zijn tegen cybercriminaliteit. In november en december zijn er dan ook diverse activiteiten in bibliotheek Kanaleneiland om de buurtgenoten digitaal vaardiger te maken.

Tekst: Jos van Santen

Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid (10-17 november), stond dit jaar in het teken van sociaal gedrag online met als thema #hierniet. Bibliotheek Utrecht besteedt in de hele maand november aandacht aan deze landelijke campagne met een programma vol activiteiten voor jong en oud, ook op Kanaleneiland. Men wil zo stimuleren dat mensen niet alleen vaardig, maar ook bewust en kritisch omgaan met media en onze digitale omgeving.

Digicafé Kanaleneiland – Nepnieuws
De verspreiding van nepnieuws vormt een aanzienlijk (cyber-)veiligheidsrisico. Opzettelijk misleidende informatie kan overal vandaan komen. Online gaat nepnieuws veel sneller de wereld over dan vroeger en is het, mede door kunstmatige intelligentie (AI), veel moelijker om nep van echt te onderscheiden. Dit soort onderwerpen bespreken we in het maandelijkse digicafé. Kom donderdag 30 november om 12.30 naar het Digicafé in Bibliotheek Kanaleneiland en praat mee over dit onderwerp.

Opgroeien en opvoeden in de digitale wereld
Woensdagochtend 22 november is/was er een ouderbijeenkomst over opgroeien en opvoeden in de digitale wereld. Aan bod komen/kwamen onder andere schermtijd, gamen en de online leefwereld van jongeren. Ook die dag wordt/werd aandacht besteed aan Hackshield voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het hele programma van de bibliotheek tijdens de Week van de Mediawijsheid vind je hier: https://www.bibliotheekutrecht.nl/mediawijsheid.html

Word een cyberagent
Steeds meer mensen worden het slachtoffer van online boeven en hebben daarom iemand nodig die ze kan beschermen. Heb jij het in je om jezelf en anderen te beschermen en wil je alles leren over hackers en veilig internetten? Dan ben jij de Cyber Agent die we zoeken. Samen met de Stadmakers digitale veiligheid leer je met de game Hackshield meer over hoe je zelf weerbaar kunt maken tegen cybercriminelen. Dit alles om een echte cyberagent te worden!

Wil je zelf levels maken, speciale missies spelen, toffe prijzen winnen of officieel gehuldigd worden tot Cyber Agent van Utrecht? Maak dan alvast een account aan op: https://nl.joinhackshield.com/register/user

  • Verzin een goede spelersnaam en maak een sterk wachtwoord aan.
  • Sla dit wachtwoord op in een zogenoemde wachtwoord manager zoals bijvoorbeeld KeePass
  • Vul het e-mailadres van je ouder in en laat je ouder het e-mailadres verifiëren.

Stadsmakers digitale veiligheid
Wil je meer weten over de stadsmakers digitale veiligheid, of zelf stadsmaker worden? Kijk op  www.utrecht.nl/samenveilig of neem contact op via digitaleveiligheid@utrecht.nl.