Tekst en beeld: Laura Vervaart

20 november 2023 – Het zit er nu toch echt aan te komen: ook in Transwijk en op Kanaleneiland moet er uiteindelijk betaald worden voor het parkeren. De plannen hiervoor zijn al jaren in de maak, het lijkt erop dat deze volgend jaar ten uitvoer worden gebracht. Begrijpelijk zijn er vragen rondom het betaald parkeren. Is het wel nodig? Is het duur? Wat gaat het ons als bewoners kosten? Gelukkig zijn er antwoorden op de meeste vragen. De enige vraag waar nog geen antwoord op is, is wanneer het precies ingaat.

Wethouder Lot van Hooijdonk heeft ons uitgelegd waarom (ook) in onze wijk er betaald parkeren ingevoerd wordt. “Het aantal bewoners, bezoekers en banen groeit in Utrecht. We willen dat de stad fijn, gezond, bereikbaar en klimaatvriendelijk blijft en wordt. De openbare ruimte is schaars in onze stad. Het aantal auto’s kan daarom niet meegroeien met de groei van de stad. Geparkeerde auto’s nemen alles bij elkaar veel ruimte in en we vinden het dan ook redelijk dat in dit geval geldt ‘de gebruiker betaalt’. Daarom kiezen we voor het invoeren van betaald parkeren in de hele stad.”

Wat kost dat?
In een eerdere reportage van U in de Wijk was er vooral angst voor hoge kosten voor de bewoners. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk meevallen. De stad is opgedeeld in zones en Zuidwest zal onder de goedkoopste zone gaan vallen. Een parkeervergunning in die zone kost op dit moment €37,17 per kwartaal voor de eerste auto en €92,94 voor de tweede auto per kwartaal. Dit is respectievelijk €12,39 en €30,98 voor de tweede auto per maand. Voor de eerste auto is het dus redelijk betaalbaar; een tweede auto is wel een stuk duurder.

Beeld: Laura Vervaart

Het is op dit moment de realiteit dat de parkeerproblemen in Transwijk en Kanaleneiland erger en erger lijken te worden. Bewoners kunnen regelmatig niet meer hun eigen auto in de straat kwijt doordat mensen van elders daar gebruik van maken, juist omdat het gratis is. Deze mensen parkeren en stappen over op andere vormen van vervoer om hoge kosten te voorkomen. Dit zal met betaald parkeren waarschijnlijk verminderen en is er weer meer plek voor de auto’s van de bewoners.

Goed nieuws
Het goede nieuws: de vergunning geldt niet alleen voor de eigen straat, maar in de gehele wijk. Het is dus gewoon mogelijk om met de vergunning boodschappen te halen of elders in de wijk te parkeren. Daarvoor hoeft niet apart betaald te worden.