Een kapotte stadsverwarming in het 3 Generatiecentrum op Kanaleneiland lijkt roet in het eten te gaan gooien voor een aantal evenementen daar tijdens de feestelijke decemberdagen. Onder andere Resto VanHarte zit met de handen in het haar bijvoorbeeld de voor veel wijkbewoners populaire jaarlijkse kerstmaaltijd lijkt niet haalbaar in het extreem koude buurtcentrum. Onderdelen voor reparatie laten op zich wachten! Wat nu?

Zoals gebruikelijk staan er tijdens de gezellige decemberdagen allerlei leuke, bijzondere én ook lekkere culinaire evenementen gepland bij en door het 3 Generatiecentrum aan de Bernadottelaan op Kanaleneiland. Zo verzorgt sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte er niet alleen wekelijks een betaalbaar, goed en gezond driegangendiner (momenteel wat vroeger in de middag in verband met corona) voor iedereen die dat wil, maar er zijn ook verschillende activiteiten rond Sint en Kerst. Er is onverwacht echter een mankement in het buurtcentrum opgetreden waardoor mogelijk evenementen moeten vervallen. De verwarming is al in oktober stukgegaan en onderdelen voor reparatie laten al langere tijd op zich wachten. Het pand is aangesloten op stadsverwarming als alternatief voor het verwarmen met gas en volgens beheerder Mitros zijn de bestelde onderdelen voor reparatie momenteel niet beschikbaar. Daardoor is het extreem koud in het centrum en wordt er door diverse gebruikers naarstig gezocht naar tijdelijke oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld 6 straalkachels beschikbaar die moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet, maar als ze alle 6 tegelijk aanstaan, slaan de stoppen door. Er is gedacht aan dekens voor gasten, maar onduidelijk is of dat mensen voldoende warm houdt. En aan de optie van oplaadbare verwarmde kussens, zoals die vaak op terrassen worden gebruikt, is ook gedacht. Wellicht heeft iemand die te leen.

Ook Jolanda Panis van Resto VanHarte Kanaleneiland zit door de situatie flink met de handen in het haar, want als haar activiteiten door de kou geen doorgang kunnen vinden heeft dat impact op veel wijkbewoners die er graag en regelmatig gebruik van maken. Jolanda: “Bijvoorbeeld de speciale kerstmaaltijd, een lunch dit jaar, valt dan in het water. Die was sowieso al wat aangepast in verband met corona en de verplichte maatregelen, maar in die kou kunnen we onze gasten toch niet ontvangen en laten genieten van wat we te bieden hebben? En ook voor de betrokken vrijwilligers is het bijna niet te doen om met die temperaturen de gebruikelijke gastvrijheid te bieden. Ik heb geen idee hoe een en ander valt op te lossen zodat alle gebruikelijke en geplande bijzondere evenementen alsnog gewoon doorgang kunnen vinden of wiens hulp ik daarbij kan inroepen. Het is toch van de zotte dat een dergelijk mankement zulke ingrijpende gevolgen heeft voor veel wijkbewoners, die graag bij ons komen om elkaar te ontmoeten en te genieten van de onze heerlijke maaltijden.” Inderdaad lijkt het er voor veel wijkbewoners op neer te komen dat veel activiteiten in de koude decembermaand moeten vervallen vanwege de kapotte verwarming. Ook het bestuur van het 3 Generatiecentrum heeft  over de kwestie al contact gehad met Mitros, maar een snelle oplossing lijkt niet voorhanden.

Terwijl RTV Utrecht bezig was met het voorbereiden van een reportage in het 3 Generatiecentrum tijdens één van de activiteiten van Resto VanHarte, werd bekend dat het onderdeel van de verwarmingsinstallatie inmiddels plotseling geleverd was en op 7 december kwam een monteur langs komt om het te installeren! Eind goed al goed gelukkig en voor veel mensen een héél fijn vooruitzicht de komende periode!