11 februari 2022 – Je moet ‘even’ de Prins Clausbrug oversteken en dan ligt links beneden het Sportpark Papendorp. Daar wordt al enige tijd intensief gewerkt aan de start en opbouw van SV Utrecht United als nieuwe voetbalvereniging. We vroegen twee van de initiatiefnemers naar de stand van zaken.

‘Een (bruisend) sportpark voor iedereen, waar bewoners vanuit de omliggende wijken kunnen sporten en bewegen in een veilige omgeving met een zelfstandige vitale hoofdgebruiker.’ Dat was het vertrekpunt van de vereniging Sport Utrecht voor de toekomst van Sportpark Papendorp. Maart vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat er een nieuwe voetbalvereniging is gevonden voor gebruik van de velden op het sportpark. Die velden werden al geruime tijd niet meer gebruikt omdat SVA Papendorp (voorheen Magreb ’90), de voetbalclub die er eerder zat, door de KNVB werd geroyeerd. Sindsdien was de gemeente op zoek naar een nieuwe vereniging en die is gevonden in SV Utrecht United, dat met ingang van het seizoen 2021-2022 nog beperkt in competitieverband speelt. Er zijn inmiddels drie teams, waarvan één jonger dan twaalf, één jonger dan achttien en een vriendenteam van twintigers, studenten en starters. Ook zijn er al wat vrouwelijke spelers actief, hopelijk een snel groeiende groep.

Initiatiefnemers zijn Hocein S’touti, Rahma El Hannoufi, Fatiha Imoula, die samen met Vincent Diepstraten al geruime tijd bezig zijn om SV Utrecht United van de grond te krijgen. Vincent Diepstraten was eerder betrokken als onder meer leider en bestuurslid bij Zwaluwen Utrecht 1911 en JSV. Rahma El Hannoufi en Fatiha Imola (zie foto rechtsboven) zijn als vrouwelijke initiatiefnemers opvallend, omdat voetbal toch overwegend als mannenwereld wordt gezien. Leuk dus om juist hen eens te vragen om ons bij te praten. Juni 2021 vond de oprichtingsvergadering plaats, kort daarna de ondertekening van stukken bij de notaris en in september de officiële start van SV Utrecht United op het sportpark. Eind november kwam wethouder Maarten van Ooijen op bezoek om zijn complimenten en trots uit te spreken over wat er tot dan toe was neergezet. ‘Op naar een mooie toekomst!’ gaf hij mee. Wat is er tot nu toe precies bereikt?

Rahma El Hannoufi was het die als fervent voetballiefhebber uit Maarssen eerder probeerde om bij SVA Papendorp het meiden-/vrouwenvoetbal van de grond te krijgen, maar dat wilde niet lukken. Zij werd door Sport Utrecht gevraagd om een rol te pakken bij de oprichting, totstandkoming en groei van SV Utrecht United en zij betrok Fatiha Imola uit Kanaleneiland daarbij voor de financiële zaken. Rahma: “Het moet allemaal nog verder uitgroeien uiteraard en daarvoor moeten we nog campagne voeren voor het aantrekken van jonge teams. Nu zijn er nog ‘slechts’ drie teams, maar al wel meer leden die onder andere hier trainen en spelen.” Rahma en Fatiha Imola zien graag het aantal teams en leden groeien, maar zouden ook graag een breder aanbod van activiteiten ontwikkelen en faciliteren op het sportpark. Fatiha: “Nu liggen de velden er overdag vaak verlaten bij. Bedrijven uit de buurt zouden hier bijvoorbeeld sportactiviteiten voor hun personeel kunnen organiseren en aanbieden. We zijn op zoek naar een gezonde mix van spelers, activiteiten én vrijwilligers voor de begeleiding daarvan. We willen graag een plek zijn voor iedereen, lid of geen lid, die graag wil sporten.” Een aanwinst voor Zuidwest en Leidsche Rijn denken wij, dus hopelijk slagen de dames in hun missie!

MEER WETEN? www.svutrechtunited.nl Sportpark Papendorp Tirionlaan 3 Utrecht