In de laatste week van februari werd er hard gewerkt bij de voedselbank van stichting Hart Voor Ons Allemaal. Vrijwilligers waren druk bezig met voedselpakketten klaarzetten en wegbrengen. Dit keer met hulp vanuit Missie 030.

Missie 030 is een Maatschappelijke Diensttijd programma van de overheid voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Het doel is dat jongeren worden uitgedaagd en geïnspireerd om iets goeds te doen voor de maatschappij. Hiermee kunnen jongeren hun eigen stad ontdekken en het helpt hen om erachter te komen waar hun interesses liggen.

Een van de vrijwilligers is de 27 jarige Babette die in de binnenstad van Utrecht woont. De reden dat zij zich heeft aangemeld voor Missie 030 is, dat ze al 6 jaar in Utrecht woont en graag meer van de stad wil zien. Ook is ze momenteel zoekend naar waar háár interesses liggen. Dit is de periode van de carrousel weken bij Missie 030, wat betekent dat in 3 weken tijd de deelnemers zoveel mogelijk bij verschillende organisatie een kijkje nemen in de keuken. Een soort van snuffelstage. Als je het op een plek heel erg leuk vindt, dan kun je daar ook vrijwilligerswerk blijven verrichten op langere termijn. Een van de drijfveren die ervoor hebben gezorgd dat Babette zich heeft aangemeld om een dag mee te draaien bij Hart Voor Ons Allemaal is dat het een kleine initiatief betreft waarvan ze graag deel uit wilde maken. Babette: “Ik woon in de binnenstad waar iedereen best op zichzelf is. Toen ik op Kanaleneiland kwam voelde ik een gezellige sfeer. Buurtbewoners voerden gesprekken met elkaar en er waren spelende kinderen op het plein. Dit was een mooie ervaring.”

Naast voedselpakketten uitdelen vind de Stichting het ook belangrijk om mensen te verbinden vanuit verschillende bevolkingsgroepen en bevolkingslagen. “Missie 030 sluit mooi aan bij een van onze doelstelling namelijk iets voor de jeugd betekenen. We willen de jongeren de mogelijkheid geven om te ontwikkelen en te groeien”, vertelt Anne als bestuurslid van stichting Hart Voor Ons Allemaal.

Babette: ”Ik voelde me welkom bij Hart Voor Ons Allemaal. De sfeer was informeel en het was gezellig. Ook waren de initiatiefnemers heel lief voor ons en gastvrij. Wat mij voornamelijk verbaasde is dat zo’n kleine ruimte (garagebox) zoveel positieve impact kan hebben op gezinnen die de hulp hard nodig hebben. Dit is zo gaaf! Wat ook een pluspunt is, is dat de stichting maatwerk verleent. Per huishouden weten ze precies wat de samenstelling van het gezin is en welke producten ze nodig hebben.”

Het was een mooie samenwerking. De voedselbank had hulp nodig bij het inpakken en de jongeren kregen de mogelijkheid om mee te draaien in de praktijk op Kanaleneiland. Door het mooie weer kon de garagebox open worden gegooid. Dit zorgde ervoor dat wijkbewoners in gesprek kwamen met de initiatiefnemers waardoor zij ook geprikkeld raken om iets te betekenen voor de voedselbank. Dit is een mooi voorbeeld van een initiatief die de sociale cohesie in de wijk bevordert.

LEVENSMIDDELEN DONEREN?
Dat kan op Alexander de Grotelaan, garagebox 166. Neem contact op met Fatima Yakooub.06-845 979 76, contact@hartvooronsallemaal.nl, www.hartvooronsallemaal.nl

INTRESSE MAATSCHAPPELIJKE DIENSTTIJD?
www.missie030.nl

FOTO JORIS LOUWES