Lotte en Volkan

19 mei 2023 – There’s always time for coffee! Met die tekst op de muur heet het april vorig jaar geopende Koffiemaatjes je welkom als bezoeker. De ontbijt-/koffie- en lunchbar, werkplek en vergaderlocatie aan de Amerikalaan (in Krachstation) is al behoorlijk populair in de buurt. Over het aantal bezoekers heeft Koffiemaatjes dan ook niet te klagen, vertelt bedrijfsleider Lotte van der Haar. Het horecaconcept zit doorgaans goed vol. “De een komt hier om te studeren of te werken, anderen komen langs met hun gezin en weer anderen om een spelletje te doen in onze gezellige huiskamer. Keuze genoeg. Wij zij een perfecte plek voor jong en oud en met een duidelijke buurtfunctie.”

Sebbahatin

Hami

Dagbesteding in de vorm van werk
Wat maakt Koffiemaatjes dan eigenlijk een bijzonder horecaconcept? Als onderdeel van RenQli, de zorginstelling die cultuursensitieve zorg aanbiedt en zich richt zich op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), biedt Koffiemaatjes een veilige werkplek voor cliënten van RenQli. Lotte: “Dagbesteding eigenlijk, maar in de vorm van werk. Ons horecateam wordt grotendeels gevormd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze maatjes hebben een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Via Renqli vinden ze bij ons dagbesteding. Zij zijn het die, samen met hun begeleiders en met het vaste horecapersoneel, in onze eigen keuken veel van onze specialiteiten zelf klaarmaken. Dat geeft ze een doel, een uitdaging en ook voldoening.”

Buurtfunctie
Ontbijt, gebak, broodjes, koffie, thee, salades, soepen, frisdranken, alcoholische drankjes en borrelhapjes. Het is allemaal te vinden op de uitgebreide menukaart van Koffiemaatjes. En inmiddels kan Koffiemaatjes rekenen op heel wat vaste bezoekers. Bewoners uit de buurt, maar ook werknemers van bedrijven uit de buurt. Een prima plek, waar op Kanaleneiland en directe omgeving duidelijk behoefte aan is. Lotte: “Zowel het lokale aspect als het sociaal-maatschappelijke concept wordt door veel mensen enorm gewaardeerd. En kwaliteit is natuurlijk ook wel gewoon een belangrijk onderdeel van wie we zijn. We kopen lokaal in en we bereiden veel zelf! Dat vinden wij zelf erg belangrijk en het geeft onze formule ook wat extra’s voor bezoekers.”

Eigen regie en zelfredzaamheid
“Inkopen doen we bijvoorbeeld bij de supermarkten hier verderop”, vult Durmus Can aan, initiatiefnemer en directeur van RenQli, die inmiddels is aangeschoven. “Onze maatjes, alles bij elkaar zo’n twinitig, maar wel parttime allemaal, gaan mee en worden daar altijd met bijzondere zorg geholpen. Speciaal voor onze cliënten hebben we samen met professionals een methodiek ontwikkeld waarin eigen regie en zelfredzaamheid centraal staan in een cultuursensitieve context. Daarmee biedt RenQli dagbesteding, ambulante begeleiding, behandeling, diagnostiek en 24-uurs zorg. Onder andere met Koffiemaatjes. Dagbesteding in de vorm van werk gaat soms gepaard met de uitdagingen die het werk met zich meebrengt. Niet altijd snel of helemaal vlekkeloos dus”, legt Durmus uit. Lotte: “Dat aansturen op zelfstandigheid vraagt af
en toe best het nodige, maar het is ook enorm bevredigend als onze maatjes hun eigen mogelijkheden en talenten ontdekken!”

Geen spijt
Lotte woont samen met haar vriend in Transwijk, dus redelijk dicht bij haar werk. Ze heeft de wijk inmiddels positief leren kennen. Het was Durmus die gevraagd werd om hier met RenQli te starten en via hem stapte Lotte in als bedrijfsleider. Een stap waar ze tot nu toe geen spijt van heeft. Lotte: “We zijn van maandag tot en met vrijdag open en onderzoeken of we dat nog kunnen uitbreiden met de weekends. Buiten dat zijn we druk bezig naar een honderd procent biologisch aanbod en nog meer homemade producten. Ik nodig iedereen uit om eens op bezoek te komen en mee te genieten van wat wij te bieden hebben!” En daar sluiten wij ons graag bij aan…

KOFFIEMAATJES
Amerikalaan 207 – 3526 VD Utrecht
info@koffiemaatjes.nl
OPEN: Maandag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur