19 mei 203 – In Hartje van Kanaleneiland, een pand van woningcorporatie Portaal, staan dozen met plastic bakjes, pakjes drinken, smeerkaasjes, gekookte eieren en kratten met brood, dadels, fruit en allerlei hapjes. Vrijwilligers uit de wijk, van de politie, het wijkbureau, maatschappelijke organisatie Dock en van Portaal druppelen binnen. Mokhtar geeft iedereen een duidelijke taak; bakjes neerleggen en vullen met dadels of brood snijden, soep scheppen, folie om de bakjes en alles in papieren tasje doen. In korte tijd worden er circa 600 voedselpakketten gemaakt terwijl wijkbewoners hun zelfgemaakte hapjes brengen. Dit alles gebeurt met Karim Enehachi als drijvende kracht.

Tekst Esther Visser (Portaal) – beeld Theo Scholten

Bijdragen aan goed samenleven
Iemand komt een pan soep brengen van ongeveer vijftig liter, genoeg voor 250 mensen. Karim: “Tijdens corona deelde ik al voedselpakketten uit voordat de voedselbank dit deed. Via de app konden mensen een pakket aanvragen. Er waren veel meer mensen die eten nodig hebben, zoals ouderen of mensen die de taal niet goed spreken. Zij vragen geen hulp via een app. Dit was nog maar het topje van de ijsberg. Ik ging op zoek naar een locatie om voedselpakketten uit te delen en zag toen deze locatie van Portaal. Prachtig met twee grote ramen van waaruit we makkelijk het eten konden uitdelen.” Kick Engels, adviseur Leefomgeving bij Portaal: “Karim en El Bakey Aissaoui, al twaalf jaar sociaal makelaar bij Dock, kwamen eind 2021 bij mij omdat ze dit pand nieuw leven in wilden blazen. Vanuit de Portaal-gedachte ‘bijdragen aan goed samenleven’ wilde ik dit idee natuurlijk ondersteunen en zo is Hartje van Kanaleneiland Noord ontstaan. Zij betalen vanwege dit mooie initiatief een lage huurprijs en die financieren ze uit een initiatievenfonds van de gemeente.

 

 

Je gaat niet in de rij staan als je het niet nodig hebt
”Tijdens de Ramadan worden vanuit Hartje van Kanaleneiland Iftar maaltijden uitgedeeld. Karim: “Uit het hele land komen mensen eten of producten brengen, zelfs uit Almelo, Friesland of Den Haag.” Karim checkt bewust niet of iemand echt een voedselpakket nodig heeft. Hij werk dus niet met formulieren. “Geloof me, je gaat niet in de rij staan als je het niet nodig hebt. Moslim of niet, dat is totaal niet belangrijk. Zie je die rij daar? Helemaal tot aan de hoek.” Karim zit buiten op een bureaustoel en kent de meeste mensen; weet hoe groot het gezin is. Bewust houdt hij de ruimte voor het uitgiftepunt vrij zodat iedereen rustig zijn of haar pakket kan ophalen. “We kopen van donaties plastic bakjes, soepbakjes en papieren tasjes in. Iedereen krijgt dadels, een ei, fruit, brood en een pakje drinken. Een warm hapje en soep doen we er apart bij.
Dat is voor iedereen anders en hangt af van wat er die middag allemaal wordt gebracht.”

Karim Enehachi in overleg


Wat hij doet is niet te betalen!

El Bakey steunt Karim in zijn acties. “Ik ken veel vrijwilligers en een aantal daarvan is niet te vervangen, maar Karim staat in dit lijstje wel bovenaan. Hij is een duizendpoot en iemand die nooit opgeeft. Wat hij allemaal doet voor huurders is onbetaalbaar.“ Zo’n 600 pakketten per dag zijn door vrijwilligers ingepakt en uitgedeeld. Ook Portaal hielp
vier weken lang mee. Een bijzondere en hartverwarmende actie, ontstaan door het initiatief van een bewoner en wat Portaal graag steunt. Er is inmiddels een enorm netwerk van vrijwilligers en sponsoren ontstaan en deze actie zal ook volgend jaar weer plaatsvinden.