Bijzondere reünie Dr. A. Peltschool bij Op Roose

‘Ik vraag mij af of jullie het leuk vinden om een artikel te wijden aan onze reünie.’ Die vraag werd ons op 11 oktober gesteld door Rosita den Uijl-van der Roest namens haar vroegere klasgenoten van de Dr. A. Peltschool op Kanaleneiland. Ongeveer twintig oud-leerlingen die van 1964 tot en met 1970 bij elkaar in de klas zaten zagen elkaar afgelopen 30 oktober weer terug na ruim vijftig jaar tijdens een bijzondere reünie waarbij ook oud-leraar de heer Van Bunnik en zijn vrouw aanwezig waren.

Een heel bijzondere ontmoeting dus en Rosita vertelde ons graag hoe een en ander zo ver is gekomen. “We zijn in 1963 op de Peltschool gekomen. Toenmalig hoofd was de heer Kattestaart. Na zes jaar zijn we allemaal uitgezwermd naar verschillende scholen en de meesten van ons hebben elkaar nooit meer gezien. Ongeveer vier jaar gelden kreeg ik weer contact met mijn jeugdvriendin. Facebook speelde daarbij een grote rol en het contact via Messenger werd al snel geïntensiveerd. Zo kwam onder andere ter sprake dat wij beiden erg benieuwd waren naar alle andere klasgenoten van toen en naar wat er van hen terecht zou zijn gekomen. Dat was het vertrekpunt voor het organiseren van de reünie. Aanvankelijk viel het niet mee om iedereen te vinden, maar via via en door heel veel speurwerk hebben we tot nog toe twintig oud-leerlingen gevonden. Ze waren allemaal direct enthousiast.”

Nu hadden Rosita en haar vroegere klasgenoten nog een aansprekende locatie nodig waar de reünie kon plaatsvinden. Rosita: “De school zelf aan de Peltlaan is helaas afgebroken, maar één van de leerlingen woonde haar hele jeugd in een van de twee karakteristieke huisjes aan het Amsterdam-Rijnkanaal, inmiddels omgetoverd tot restaurant Op Roose.” Een betere locatie konden zij niet bedenken en het was daar dat de oud-klasgenoten elkaar afgelopen 30 oktober om 13.00 uur hebben ontmoet. Vanuit alle hoeken in Nederland kwamen ze bij elkaar en na een gezamenlijke lunch was er gelegenheid om verder met elkaar in gesprek te gaan en elkaar uit te horen tijdens een informele borrel. Rosita: “Ik denk dat het sowieso best wel uniek is dat een klas na ruim vijftig jaar weer bij elkaar komt en voor De Zuidwester biedt het een mooie terugblik. We hebben allemaal hele goede herinneringen aan die tijd waarin we hier opgroeiden op ‘Ons Eiland’, het Kanaleneiland.”

Er was ook nog sprake van een verrassing tijdens de reünie, vertelt Rosita. “In de jaren ‘60 hadden wij een favoriete leraar, een jonge man die ook nog gitaar speelde, de heer Van Bunnik. Wij als klas kregen hem twee jaar achter elkaar, in de vierde en vijfde. Eigenlijk was de vijfde klas steevast voor de ‘gevreesde’ juffrouw Zwart, maar wij hadden geluk. Geen van de deelnemers aan de reünie wist dat wij ook de heer Van Bunnik gevonden hebben en dat hij héél graag samen met zijn vrouw aanwezig wilde zijn. Hij is inmiddels 82 jaar en weet zich met zijn vrouw nog wel het een en ander te herinneren. Zij ging vroeger ook mee op schoolreis en was erg betrokken bij haar man.” Natuurlijk hadden veel deelnemers deze middag, naast de nodige herinneringen, ook nog wel de beschikking over oude foto’s. Het werd dan ook een bijzonder samenzijn waar iedereen overduidelijk van heeft genoten. Leuk ook om daar in deze Zuidwester een artikel aan te wijden als herinnering voor alle oud-klasgenoten.

VORIG ARTIKEL

‘Kick It!’