Van start bij Fighting4Power

Al enige tijd is er achter de schermen gewerkt aan de opmaat naar de formele start van het project ‘Kick It!’ van Fighting4Power in het FDC Centre aan de Amerikalaan. Nog druk met de voorbereidingen en aftrap wilde Jacqueline Janssens van Fighting4Power ons wel alvast iets vertellen over ‘Kick It!’. Jacqueline: “Dat komt goed uit, want we zijn begin november gestart!”

Fighting4Power is al sinds de oprichting in 2011 betrokken bij verschillende projecten in Utrecht en (soms) daarbuiten. ‘Kick It!’ is het nieuwste project en richt zich op jongeren die te maken hebben (gehad) met geweld en/of seksueel misbruik. Jacqueline: “Binnen het project bieden wij deze jongeren, verdeeld in de leeftijdscategorieën 13-17 en 18-25 jaar, een 2,5 uur durende combinatie van kickboksen als lichamelijke uitlaatklep en laagdrempelige coaching of begeleiding met een vast team gekwalificeerde krachten, waaronder ikzelf. Het betreft een pilot binnen de categorie sport en zorg van de gemeente Utrecht, maar is gericht op een blijvend en vernieuwend stadsbreed aanbod.”

Inmiddels is ook de eenheid Operationeel Expert & Specialist van de Politie Utrecht op bezoek geweest bij Fighting4Power voor een kennismaking. Zij zullen onder andere een rol spelen in de doorverwijzing van jongens en meisjes die in aanmerking komen voor hulp en ondersteuning binnen het project ‘Kick It!’, maar ook bij de hulpverlening, voorlichting en coaching. Dat leverde al een inspirerende uitwisseling op van informatie en kennis rond het empoweren van degenen die dat zo goed kunnen gebruiken en het aanbod om met name jongeren en vrouwen nog weerbaarder te maken. Hoopvol dus!

Jaarlijks zijn in Nederland circa 100.00 meisjes (negentig procent) én jongens (tien procent) slachtoffer van seksueel geweld. Eén op de acht meisjes is ooit verkracht en één op de 25 jongens. Het verkrachtingsrisico tussen de 12 en 24 jaar is vier keer zo groot als in andere leeftijdscategorieën. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Seksueel Geweld. Bijzonder zinvol dus dat er (ook) vanuit Fighting4Power op Kanaleneiland aandacht, ondersteuning en coaching wordt geboden aan slachtoffers van seksueel geweld. In een later stadium komen wij dan ook graag nog eens terug bij Jacqueline en haar Fighting4Power om te vragen hoe het project ‘Kick It!’ verloopt.

Voor meer informatie en aanmelding kun je vertrouwelijk contact opnemen met: Jacqueline Janssens via 06-4570 6873