Het is eerder zover dan je denkt! Op woensdag 16 maart 2022 (al over vier maanden) zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, waarbij je kunt stemmen op verkiesbare partijleden die tot 2026 de gemeenteraad zullen vormen. Zij spelen daarmee een belangrijke rol in het te volgen en te toetsen beleid binnen de gemeente. Beleid dat ons allemaal aangaat over uiteenlopende zaken, zoals betaalbare huur- en koopwoningen, duurzame afvalverwerking en veiligheid op straat.

De gemeente heeft al een speciale raadspagina op de website met informatie over de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Daarop vind je nieuws over bijvoorbeeld verkiezingsdebatten, de politieke ideeën per partij en een online stemhulp. Ook komt er ook (nog) een algemene verkiezingssite met informatie over het formele verloop van het verkiezingsproces (stembureaus, stempassen etc.). Als inwoner, bedrijf of instelling kun je de deelnemende partijen laten weten wat je belangrijk vindt via het e-mailadres raadswissel2022@utrecht.nl. En uiteraard hebben alle partijen hun eigen website en zijn ze te vinden op social media.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden GroenLinks (23 procent en twaalf zetels), D66 (20,7 procent en tien zetels) en VVD (13 procent en zes zetels) het grootste, op afstand gevolgd door de overige partijen. In wat een ‘ruimtelijke analyse’ genoemd wordt van de uitslagen werd onder andere gekeken naar de grootste partijen per wijk. GroenLinks bleek nadrukkelijk de grootste partij in West, Noordwest, Noordoost, Oost, Binnenstad, Zuid én in Zuidwest, daar gevolgd door D66. Maar op plaats drie in Zuidwest eindigde bijvoorbeeld DENK, dat in de totale uitslag ‘slechts’ 4,9 procent en twee zetels haalde!

Mede op basis van de uitslagen in 2018 lijkt het ons als redactie van De Zuidwester interessant om de gemeenteraadsverkiezingen deze keer eens wat nauwlettender te volgen in onze eerste editie in 2022. Hoeveel partijen doen er mee? Welke partijen zijn dat? Ken je ze? En zo ja hoe of waardoor? Hebben ze wat betekend of kunnen ze wat betekenen voor de wijk of buurt waar jij woont? En zo ja wat dan? Wat vind jij belangrijk in de wijk? Laat het ons weten! Wij ‘horen’ graag je mening en leggen je vragen en ideeën voor aan de lokale politici. We kijken ook graag welke visie de lokale politiek zelf heeft op de actuele ontwikkelingen in jouw buurt. In 2018 deden zestien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met een opkomst van 49,1 procent (14.158 uitgebrachte stemmen) had Utrecht Zuidwest op Overvecht na het laagste opkomstpercentage. Ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 (45 procent) was er echter sprake van een stijging. Drie partijen waren er 2014 nog niet eerder in Utrecht verkiesbaar: de Seniorenpartij, Lijst Van de Wal en Evenwicht.

De huidige gemeenteraad bestaat uit 45 leden van twaalf partijen. Of we ze alle twaalf aan het woord kunnen laten is de vraag, maar we gaan kijken hoe ver we komen! Tot die tijd vind je informatie via www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad/gemeenteraadsverkiezingen2022/