EEN HERINNERINGSBOOM IN ZUIDWEST?

In de zomer van 2022 viert Utrecht haar 900-jarig bestaan en dat gebeurt met terechte trots! Naast uiteenlopende festiviteiten (zie de oproep daarvoor in de vorige editie van De Zuidwester) wordt er in alle Utrechtse wijken ook een grote herinneringsboom geplant als symbolische plek waar je terugkijkt op wat was en vooruitblikt op wat komt. Een groene plek waar je in een snel groeiende en drukke stad tot rust kunt komen. Inwoners konden daarvoor locaties opgeven en stemmen. In de wijk Zuidwest is ervoor gekozen om de herinneringsboom in het plantsoen aan de Rooseveltboulevard/Rooseveltlaan te planten, vlakbij De Prins Clausbrug.

Bij alle herinneringsbomen in de tien stadswijken komt ook een ontwerp van een kunstenaar. In juli en augustus 2021 zijn kunstenaars gevraagd om met ideeën te komen. Uit die inzendingen zijn uiteindelijk drie kunstenaars gekozen. Zij maken alle drie een schetsontwerp en daaruit wordt vervolgens het winnende ontwerp gekozen dat de kunstenaar gaat uitvoeren. Het gaat om een ontwerp dat betekenis toevoegt aan de plekken en uitnodigt tot gesprek en ontmoeting.

Het resultaat van de kunstenaar wordt onthuld in de zomer van 2022, het jaar dat Utrecht negenhonderd jaar bestaat.

Als je wil weten waar de andere herinneringsbomen komen, kijk dan op https://denkmee. utrecht.nl/nl-NL/projects/herinneringsboom

OPKNAPBEURT ‘POORT VAN WELGELEGEN’

Van donkere tunnel naar frisse verbinding tussen buurten

In de uiterste noordoosthoek van Transwijk ligt de Sowetobrug over het Merwedekanaal als verbinding tussen de Weg der Verenigde Naties en de Graadt van Roggenweg. De Weg der Verenigde Naties is weer de verbinding tussen Transwijk Noord en Welgelegen. Onder de Sowetobrug door ligt langs de westzijde van het Merwedekanaal een tunnel, waar dagelijks veel fietsers, voetgangers en auto’s passeren, de zogenaamde Poort van Welgelegen! Het fietspad dat door de tunnel loopt, is onderdeel van de hoofdfietsroute Nieuwegein – Maarssen. De onderdoorgang was jarenlang allesbehalve een aantrekkelijke plek om te passeren, erg donker, vochtig en regelmatig vol met graffiti. Daar is verandering in gekomen! De Utrechtse (product)ontwerper/ kunstenaar Esther Derkx ontwierp een bijzonder tegelkunstwerk dat inmiddels in de tunnel is aangebracht. Ook diverse buurtbewoners en ondernemers hebben bijgedragen aan het kunstwerk en bijvoorbeeld een losse tegel of een tegelrij geadopteerd. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht, Ondernemerscollectief Welgelegen en het Ondernemersfonds Utrecht. Afgelopen 30 oktober was de feestelijke onthulling van het tegelkunstwerk ‘Poort van Welgelegen’.