Coen Mobach in actie

19 mei 2023 – Op Kanaleneiland en in Transwijk zie je veel beton, asfalt en zwerfafval. Toch, als je goed kijkt, zie je ook groene en bloeiende tuinen, hoekjes en pleintjes. En het worden er steeds meer. Bewoners hebben elkaar gevonden in Whatsapp-groepen en één van die groepen heet Groene Vingers. Daar wordt vaak de kiem gelegd voor allerlei groene initiatieven. Er leven volop ideeën!

Tekst Coen Mobach

INFORMEER VIA DE GROENE VINGERS APP
Kun je wel wat stekjes, plantjes, zaden, bollen, knollen, inspiratie gebruiken voor je tuin of heb je zelf van alles teveel? Er is een plantenmarkt voor inwoners. Van je eigen grote plant(en) kun je vaak makkelijk stekjes maken; vermeerderen heet dat. Doe er je buurman of buurvrouw een plezier mee. Zwerfafval op straat en in de bosjes is een grote ergernis? Groene en bloeiende planten zijn veel leuker om tussen te wonen en te spelen. Om dat samen te veranderen, kun je elke maand op pad om je eigen straat schoner te maken. Wat staat zonniger in de straat dan een mooi bloeiende zonnebloem? Zaai ook een zonnebloem bij jou thuis. En heb jij groene vingers, help dan mee bij mensen die een tuin hebben, maar die niet kunnen of willen onderhouden. Ook in Zuidwest hebben veel inwoners een collectieve tuin geadopteerd. Ga mee op avontuur
langs deze geadopteerde perken, boomspiegels en geveltuinen. Misschien doe je nog inspiratie op. Meer weten? Doe mee in de Groene Vingers app en stuur een appje aan Coen Mobach via T 06-5886 8562.

ANDERE INITIATIEVEN
Jaarlijks wordt het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Daarmee kan iedereen een boomspiegel adopteren en/of een geveltuin beplanten. Doe ook mee en meld je aan bij de gemeente via T 14030.

Utrecht Natuurlijk huist onder meer in Eilandsteede, de kinderboerderij en de Food4Goodtuin in Park Transwijk. Daar organiseren ze allerlei cursussen en workshops, zoals
moestuinieren en compost maken, tuinieren op je balkon, leer onkruid kennen. Ook organiseren ze elke week een zotte zondag en een wilde woensdag. Zie www.utrechtnatuurlijk.nl

Ondergrondse containers trekken veel zwerfafval aan en mensen plaatsen hun grofvuil of vuilnis naast de container als de bak vol zit. Om dit te voorkomen worden de containers mooier gemaakt met stikkers met kindertekeningen of containertuintjes. Vraag ernaar bij het wijkbureau via T 14030.

The Pollinators delen elk voorjaar gratis zaad uit om meer (wilde) bloemen te kweken. Daar zijn niet alleen mensen maar ook bijen en andere dieren dol op! Bloemen zijn een voedselbank voor bijen en zonder bijen is er geen voedsel voor mensen en dieren. Kijk op www.thepollinators.org.

De balans tussen te droog en te nat, te hard of te zout water is een probleem van ons allemaal. Heb je een tuin, dan is een waterton een goede bron om de planten in de zomer water te geven. Vraag ernaar bij je woningcorporatie.

Elk jaar wordt de Boomfeestdag georganiseerd en worden door het hele land nieuwe bomen geplant. Bomen zijn van levensbelang voor de mens en de natuur. Vaak worden ook gratis bomen en struiken uitgedeeld om in je eigen tuin te planten. Zie www.boomfeestdag.nl.

EIGEN INITIATIEF
Heb je een volle berging of schuur en ben je toe aan een grote schoonmaak? Dan kan er een container in je straat gezet worden. Alle inwoners van de straat worden geïnformeerd en dan kan het puinruimen beginnen. Let op! De containers zijn niet voor chemisch afval of elektrische apparaten. Vraag ernaar bij je woningcorporatie.
Tussen de flats liggen veel pleintjes en perkjes, vaak eigendom van de gemeente of van woningcoöperaties en dikwijls verwaarloosd. Ze trekken rotzooi aan, zijn niet uitnodigend en ‘s avonds vaak donker, met sociale onveiligheid en hangplekken tot gevolg. Je kunt de gemeente of woningcoöperatie vragen om de buitenruimte beter te onderhouden en afval op te ruimen. Of ‘adopteer’ zo’n plek en maak er zelf wat moois van.

Grondeigenaren hebben vaak wel oren naar actieve omwonenden en zijn soms bereid tot (financiële) ondersteuning van zo’n plan. Als anderen zien dat er op het plein mensen actief zijn, nodigt dat soms uit tot recreatie en het inspireert ze misschien wel om mee te doen. Op een mooi en verzorgd pleintje zullen mensen minder snel afval achterlaten.

Kijk eens op www.ivn.nl of doe mee in de Groene Vingers app! Stuur dan een appje aan Coen Mobach via T 06-5886 8562.