Eind jaren negentig wordt Nederland opgeschrikt door rector Sjamaar van het Niels Stensen College in Kanaleneiland. Hij trekt aan de bel en hardop klaagt hij dat er te veel Marokkanen op zijn school zitten. Er kwam een mediastorm en de school sloot een paar jaar (2003) later de deuren. Het Niels Stensen College werd hierdoor even de beroemdste middelbare school van het land. In september 2020 besteedde het programma ‘Andere Tijden’ hier aandacht aan.

Wij blikken hierop terug met oud-leerling Warda. Zij heeft op het Niels Stensen College gezeten in de periode 1998 tot en met 2002. Inmiddels is zij getrouwd en moeder van een dochtertje. Verder is ze in het dagelijkse leven (al 9 jaar) de trotse eigenaresse van rijschool Feno. (www.fenoautorijschool.nl)

HOE KIJK JE TERUG OP JOUW SCHOOLPERIODE OP HET NIELS STENSEN COLLEGE?
Dit was een hele fijne periode en een mooie tijd. Van alle scholen die ik heb belopen, was dat de leukste schoolperiode. We hadden met andere schoolgenoten de tijd van ons leven. Met plezier gingen we naar school. Daarnaast was het ook nog een gunstig dat de school in de wijk lag. Ik kon lopend naar school. Op Niels Stensen voelde ik me thuis. De meeste schoolgenoten kende ik al uit de wijk of waren klasgenoten van de basisschool. We begrepen elkaar, waardoor we een eenheid vormden en dit voelde vertrouwd aan.

HERKEN JIJ DE VERHALEN DIE RECTOR SJAMAAR BENOEMD?
Ik herken de verhalen van Sjamaar niet. In mijn beleving waren er geen problemen. We waren pubers die naar school gingen en graag ons diploma wilden halen. Als ik het verhaal hoor van Sjamaar in het programma Andere Tijden vind ik dat hij overdrijft. Tuurlijk werd er wel eens wat kattenkwaad uit gehaald, maar dat was meer om de spanning op te zoeken. Als puber zijnde wil je kijken hoe ver je kan gaan. Volgens mij gebeurt dit op elke middelbare school.

HEBBEN DE UITSPRAKEN VAN RECTOR SJAMAAR DESTIJDS EFFECT GEHAD OP DE LEERLINGEN MET EEN MIGRANTENACHTERGROND?
Volgens mij niet. Als ik terugkijk zijn de meeste leerlingen uit mijn tijd goed terecht gekomen. Velen hebben uiteindelijk nog een HBO studie kunnen afronden of zijn als ondernemers geëindigd.

HEEFT DEZE KWESTIE NOG GEVOLGEN IN HET NU?
De school heeft uiteindelijk moeten sluiten. Dit was een verlies voor de wijk. Door de samenstelling van de wijk kwamen wellicht meer leerlingen met een migrantenachtergrond op het Niels Stensen College. Het werd een zwarte school, maar er waren genoegen leerlingen met deze achtergrond die op HAVO en VWO zaten. Wellicht had de rector het ook als uitdaging kunnen zien om het beleid en de visie van de school aan te passen, gebaseerd op de nieuwe instroom van leerlingen met een andere achtergrond. Er zaten namelijk genoeg jongeren op het Niels Stensen College met potentie.

WAAR LAG VOLGENS JOU DE BEHOEFTE VAN DE LEERLINGEN EN HOE HAD DE SCHOOL HIEROP KUNNEN INSPELEN?
Als ik er zo op terugkijk hadden we geen specifieke behoefte. Het was een leuke schoolperiode. De school was streng, het betekende niet dat je als leerling werd gematst. We moesten keihard leren voor de tentamens, zoals elke leerling dat moet doen op een school.

SPELEN DIT SOORT KWESTIES IN VERGELIJKBARE MATE NOG STEEDS BINNEN DE WIJK?
De middelbare scholen op Kanaleneiland zijn verdwenen dus of dit soort vergelijkbare kwesties binnen de wijk nog spelen weet ik niet. Je hoort natuurlijk wel over de basisscholen dat deze best zwart zijn. Dit heeft te maken met de samenstelling van de wijk, maar tegelijkertijd ook dat de ‘witte’ Nederlanders die in de wijk wonen en hun kinderen aanmelden op scholen in andere wijken. Zo ver ik weet sluiten deze basisscholen niet vanwege de samenstelling van te veel leerlingen met een niet westerse migratieachtergrond.