7 oktober 2023 – De bootcampzone onder de Prins Clausbrug bestaat vier jaar
. Het is interessant om eens te kijken of en hoe de bootcampzone wordt gebruikt. Anne Rietveld ging daarom op onderzoek uit en kwam onder andere uit bij Buurt-Camp, een outdoor trainingsconcept voor vrouwen, dat inmiddels met negen groepen op meerdere locaties in Utrecht en directe omgeving sinds 2018 actief is. Een gesprek met de eigenaar van Buurt-Camp: Cathalijn Corsten.

Tekst: Anne Rietveld

Buurt-Camp is ontstaan doordat Cathalijn, woonachtig in De Bilt, zich na een buurt-quiz realiseerde dat zij haar eigen buren niet zo goed kende. “Als personal trainer vroeg ik me af of het mogelijk zou zijn om door middel van sport buren met elkaar in contact te brengen”, vertelt Cathalijn. “In de Facebook-groep van mijn straat stuurde ik de uitnodiging om eens samen te sporten. Daar reageerden vervolgens acht enthousiaste vrouwen op. Na de eerste training zeiden de dames tegen elkaar “volgende week weer?”. Al snel volgden er meer groepen op andere locaties, waaronder sinds 2020 een trainingsgroep op Kanaleneiland. “De gedachte achter Buurt-Camp is dat vrouwen vaak de verbindende factor zijn in het leggen en onderhouden van sociaal contact met anderen”, licht Cathalijn toe. “Met familie, collega’s, vrienden, op school van de kinderen en ook met buurtgenoten.” Buurt-Camp wil deze verbinding tussen buurvrouwen op een sportieve manier stimuleren. “Het is mooi om te zien hoe er nieuwe contacten en vriendschappen ontstaan door middel van onze groepstrainingen”, vertelt Cathalijn enthousiast. “Zo fietsen of wandelen de dames gezellig samen naar de trainingslocatie. En wanneer een trainer ziek is, zien we dat de groep alsnog samenkomt om te trainen of om samen te gaan wandelen. Het werkt dus ook heel motiverend. De buurvrouwen trekken elkaar letterlijk van de bank af!”

De trainingen worden altijd verzorgd door een vrouwelijke trainer. Dat heeft als voordeel dat zij goed weten hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar steekt. “Ook kennen we de ongemakken of beperkingen die een zwangere vrouw kan hebben of een vrouw die pas bevallen is en passen we de oefeningen daarop aan. Iedereen kan dus meetrainen op haar eigen niveau.”

Het is natuurlijk niet alleen bijkletsen met je buurvrouwen. Er wordt ook flink gesport tijdens de outdoor training. “Daarbij gebruiken we voornamelijk ons eigen lichaamsgewicht, maar ook elastieken. Zware gewichten komen er niet aan te pas. We kijken naar de mogelijkheden die de locatie ons biedt. Zo kun je veel oefeningen doen met slechts een muurtje en trappen. Alle spiergroepen komen tijdens de training aan bod. Die drie kwartier vliegt echt zo voorbij!”

Meld je aan voor een gratis proefles: www.buurt-camp.nl.
Doelgroep: vrouwen uit Kanaleneiland, Transwijk en Merwedekanaalzone
Locatie: Rooseveltlaan onder de Prins Clausbrug
Wanneer: elke dinsdag van 19.30 – 20.15 uur onder leiding van Vera
Groepsgrootte: maximaal twintig vrouwen (op dit moment trainen er zes vrouwen mee)

De bootcampzone onder de Prins Clausbrug bestaat vier jaar. Het is het sluitstuk van ruim vijf jaar werkzaamheden door advies- en ingenieursbureau TAUW om de ruimtelijke kwaliteit in Kanaleneiland te verbeteren. Bij het ontwerp werd, met het oog op de sociale veiligheid, gekozen voor een open opstelling onder de brugconstructie. De opstelling bestaat uit robuuste, maar ‘slanke’ toestellen, zowel voor standaard- als multifunctioneel gebruik met oefeningen op basis van het eigen lichaamsgewicht. TAUW voerde deze werkzaamheden destijds uit in opdracht van GEM Kanaleneiland Centrum, een publiek-private samenwerking van projectontwikkelaar Heijmans, de woningcorporaties Mitros (inmiddels Woonin) en Portaal en de gemeente Utrecht.