Digitale Stadsmakers in beeld

7 oktober 2023 – De digitale stadsmakers zijn betrokken wijkbewoners in Zuidwest die helpen om buurtgenoten weerbaarder te zijn tegen cybercriminelen. De stadsmakers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen wonen al langer in de wijk en anderen zijn er nog niet zo lang. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze willen een steentje bijdragen in het delen van hun kennis over digitale veiligheid.

Tekst: Frank Xander van der Steen

Ouderen digitaal weerbaar
Deze week aan het woord: Frank-Xander van der Steen. Hij is medewerker Openbare Orde en Veiligheid bij de Gemeente Utrecht, specifiek voor onze wijk Zuidwest. Vanuit deze functie is hij het aanspreekpunt voor de Digitale Stadsmakers in Zuidwest. Daarnaast probeert hij hun acties en bijeenkomsten te coördineren. In deze editie vertelt hij wat over de verschillende initiatieven die er zijn om ouderen in onze wijk digitaal weerbaarder te maken.

Je ontkomt er niet meer aan, de digitale wereld ontwikkelt zich in rap tempo. Ook voor de oudere inwoners van onze wijk is dit een feit. Dit kan risico’s met zich meebrengen, je moet altijd denken aan je online veiligheid. Maar de digitale wereld is ook een wereld die veel voordelen heeft en erg leuk kan zijn. In de trainingen en voorlichtingen die de gemeente faciliteert proberen we bewoners dan ook niet angstig te maken, maar wel alert.

2700 euro schade
In Transwijk en Kanaleneiland is circa 15 procent 55 jaar of ouder. Een kleiner percentage daarvan is 75+. Dat is op zich geen grote groep maar wel een groep die vaak kwetsbaar is voor digitale oplichting. Het gemiddeld schadebedrag ligt rond de €2700 per senior. Daarom zijn er verschillende middelen die de Digitale Stadsmakers kunnen inzetten om ouderen te helpen weerbaarder te worden. Denk hierbij aan weerbaarheidstrainingen. Laagdrempeligheid en toegankelijkheid zijn kernbegrippen binnen deze training.

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook meer speelse en interactieve middelen die ingezet kunnen worden. Zo heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat gevestigd is in Kanaleneiland, een interactieve training ontwikkeld. De keuzes die je maakt, bepalen de verloop van het verhaal. Onderwerpen die aan bod komen zijn: hulpvraagfraude/Whatsapp fraude, helpdeskfraude, phishing, spoofing en datingfraude.

Meer weten of meedoen
Ben je geïnteresseerd in een training of voorlichting? Wil je de interactieve games uitproberen? Of misschien wil jij je als Digitale Stadsmaker inzetten voor Zuidwest! Kijk dan utrecht.nl/samenveilig of mail naar digitaleveiligheid@utrecht.nl.