1 juni 2022 – Op maandagen en donderdagen wordt er bij ‘Boogh Utrecht De Paraplu’ aan de Van Bijnkershoeklaan in Transwijk een betaalbaar, gezond en afwisselend driegangendiner gekookt voor uiteenlopende gasten. Het diner wordt verzorgd door Diversas, de eenmanszaak van Mirella Huijs. Na ruim elf jaar in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt te hebben startte zij in 2011 een cateringbedrijf waar mensen met deze achtergrond terecht kunnen voor dagbesteding. Als zelfstandig ondernemer verbindt ze het zakelijke en sociale aspect binnen haar werk op een creatieve en eigenwijze manier.

‘Boogh Utrecht De Paraplu’ is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners enerzijds en mensen met hersenletsel in het bijzonder. Het gebouw aan de Van Bijnkershoeklaan heeft een tuin waar groenten en fruit verbouwd worden en een terras. Vrijwilligers en deskundige medewerkers werken er nauw samen. Dagelijks kunnen mensen er terecht voor activiteiten op het gebied van welzijn, creativiteit, scholing, ontmoeting, lotgenotencontact, training en behandeling. Diversas werkt met deze organisatie samen en kookt twee keer per week een driegangendiner voor de buurt en bezoekers van de Boogh. Hoe we ons dat allemaal moeten voorstellen, vragen we aan Mirella tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor één van de diners. “Verbinden staat centraal hier”, begint Mirella haar verhaal. “Er is zowel sprake van arbeidsmatige activering, zoals dat officieel heet, als van sociale prestatie. De arbeidsmatige activering vertaalt zich in dagbesteding in de vorm van culinaire werkzaamheden door een redelijk vast keukenteam, dat dus twee keer per week een heerlijke maaltijd verzorgt. De sociale prestatie zit hem in de ontvangst van een soms kwetsbare groep eters vanuit de wijk én daarbuiten.”

We zijn geopend geweest tijdens bijna de gehele coronaperiode”, vervolgt Mirella. “Dat was goed, omdat de dagbesteding daarmee door kon gaan en voor de gasten om weer even eruit te zijn. Het was ook pittig om alles zo veilig mogelijk te organiseren. Op een gegeven moment kwamen er rond de 20-25 gasten. Nu veel andere plekken weer open zijn, loopt het aantal gasten wat terug. Ruimte dus voor nieuwe mensen! Desondanks is er op een gemiddelde avond genoeg animo vanuit anderen en zit het hier doorgaans redelijk vol.” Ook de avond dat wij aanschuiven zitten er vijftien gasten aan tafel en wordt er door het drie man/vrouw sterke keukenteam een heerlijk driegangen diner bereid en aangeboden. “Normaal is ons keukenteam net iets groter, maar ook hier hebben we momenteel soms met zieken te maken.” De avond bij Boogh Utrecht De Paraplu verloopt gezellig en alle aanwezigen genieten zichtbaar van het diner en van elkaars gezelschap. Iedereen gaat zichtbaar tevreden naar huis en het bescheiden keukenteam mag best heel trots zijn op zichzelf.

Mirella werkte eerder voor en/of bij de collectieve broedplaats Eiland8, bij het 3G centrum, bij Resto VanHarte en bij Bij Bosshardt van het Leger des Heils, allemaal op Kanaleneiland. Mirella: “Mijn eerste klus was in september 2011 voor 150 gasten. Bloednerveus was ik en er gingen ook wel wat dingen mis, maar toch was het een geslaagde opdracht. Al doende leert men.” Diversas biedt dagbesteding en passende begeleiding aan mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt. Met enthousiasme, zorg en passie zetten Mirella en haar medewerkers graag iets moois neer: van kleurrijke duurzame gerechten uit de wereldkeuken tot culinaire evenementen! Ook probeert ze voedselverspilling tegen te gaan door drie keer per week op verschillende plekken overgebleven voedsel op te halen dat anders mogelijk in de prullenbak verdwijnt. Het wisselende aanbod maakt dat het niet van tevoren bekend is hoe het driegangendiner eruit gaat zien. “Maar het lukt altijd om onze gasten wat lekkers voor te schotelen”, besluit Mirella. En dat kunnen we alleen maar bevestigen!