1 augustus 2022 – Graag brengen wij als wijkkrant de fotototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ op het Stadsplateau onder de aandacht. Niet in Zuidwest, maar waarschijnlijk wel interessant voor veel bewoners in de wijk. Eind juni werd de tentoonstelling geopend door burgemeester Sharon Dijksma, samen met diverse Tweede Kamerleden, ambassadeurs, consul generaals en vele bezoekers feestelijk geopend. De moeite van een bezoek meer dan waard vinden wij!

Initiatiefnemer Sahin Yildirim, zelf kind van een gastarbeider, was eind juni vanzelfsprekend aanwezig tijdens de opening. Aan de hand van vijftig foto’s met bijzondere en persoonlijke verhalen vertelt de tentoonstelling over de komst van vele arbeidsmigranten uit Italië, Spanje, Turkije, Griekenland, Marokko en toenmalig Joegoslavië in de jaren ’60 en ’70. Daarbij wordt niet alleen het verhaal van de arbeidsmigranten belicht, maar ook het verhaal van autochtone Nederlanders die destijds betrokken waren bij hun komst naar ons land. Vooral veel jonge, sterke mannen kwamen destijds voor werk naar Nederland en in de jaren die volgden speelden zaken als acceptatie, inburgering, gezinshereniging en woningnood. Zo had vooral de eerste generatie moeite zich aan te passen, maar dus ook om geaccepteerd te worden. Bij de tweede generatie speelde dat minder op de voorgrond en ging dat aanzienlijk beter en sneller. “De derde generatie heeft een hoger opleidingsniveau en ziet Nederland eerder als thuisland”, stelt Yildirim. “Ze voelen zich in veel gevallen eerder Utrechter, Rotterdammer of Hagenees, dan Turk Marokkaan of Italiaan.” Yildirim hoopt dat de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland steeds minder tegenover elkaar komen te staan en dat er in plaats van een ‘wij-zij-samenleving’ een ‘wij-samenleving’ komt.

Sahin, volop geïnteresseerd in de verhalen van gastarbeiders en met zijn initiatieven ook min of meer hun stem, is niet alleen initiatiefnemer van de tentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’, maar ook auteur van de boeken ’50 jaar 50 verhalen’ (over de Turkse arbeidsmigratie in 50 verhalen van Turkse gastarbeiders) en medeauteur van ‘Een halve eeuw in Nederland’ (over de Marokkaanse arbeidsmigratie in 50 verhalen van Marokkaanse gastarbeiders in Nederland) en ‘Grenzeloze liefdes’ (verhalen van 24 gemengde stellen uit verschillende culturen). De aansprekende foto’s zijn door meerdere fotografen gemaakt en de tentoonstelling is nog tot 17 oktober te bezoeken bij de ingang van het Stadskantoor Utrecht op het Stadsplateau. Wij zijn al ‘even’ wezen kijken en vinden de tentoonstelling een aanrader. Er wordt ook gewerkt aan een (les)programma met verzamelde verhalen van migrantenouderen, lezingen en wat ook al bekend is… in het kader van ’50 jaar arbeidsmigratie’ komt er eind van dit jaar ook een gastarbeiders monument naar Utrecht.