19 mei 2023 – Op basisschool De Kaleidoskoop aan de Columbuslaan vinden wij het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een fijne wijk. Daarom organiseren we nu voor het derde jaar het project levensbeschouwing, dit jaar met de naam Samen in de wijk. De basis ligt daarbij in de sociaal-emotionele methode De Vreedzame School. Daarnaast is er een belangrijke overeenkomst binnen alle (religieuze) levensbeschouwingen: zorgen voor elkaar. Leerlingen van De Kaleidoskoop krijgen in het kader van burgerschap les in overeenkomsten tussen verschillende levensbeschouwingen.

Tekst: Rigoberta Mejia Sian – Beeld: De Kaleidoskoop

WIJKBEWONERS HELPEN
Tijdens dit project verbinden we ons als school aan een goed doel. Vorig jaar was dat het Rode Kruis. Dit jaar is het goede doel Hartje van Kanaleneiland. De Kaleidoskoop is in november in samenwerking met Hartje van Kanaleneiland en het Rode Kruis gestart met het uitdelen van ontbijttassen. Het project Samen in de wijk is een mooi vervolg van deze samenwerking. Het gebouw van Hartje van Kanaleneiland, aan de Marshalllaan, is een activiteitenruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, helpen en
gezellig samenzijn. Karim Ennahachi is een betrokken vrijwilliger en beheerder van deze locatie. Hij heeft tijdens het project kennisgemaakt met onze leerlingen en verteld hoe vrijwilligers de wijkbewoners kunnen helpen.


SCHONER EN MOOIER
Van 10 tot 21 april hebben leerlingen daarom meegedaan aan verschillende activiteiten waarbij verbinding in de wijk centraal staat. Zij hebben zich gezamenlijk ingezet om onze wijk schoner en mooier te maken. Er is een schoonmaakactie geweest samen met Robert Camphuysen van Schone stad Utrecht. Kinderen uit groep 3 en 5 hebben in één middag maar liefst zeven zakken afval kunnen vullen! Kinderen van groep 4 hebben mooie tekeningen gemaakt, die als stickers op de vuilcontainers rondom de school worden geplakt. Zo zorgen we voor een schonere én vrolijk gekleurde wijk.

BLADERDEEGHAPJES
Ook andere groepen zijn bezig geweest om iets goeds te doen voor wijkbewoners. Daarbij hebben we als school contact kunnen leggen met verschillende organisaties in de wijk. Leerlingen van groep 6 hebben prentenboeken voorgelezen in verzorgingstehuis Vecht en IJssel in Transwijk. Samen met studenten van MBO Utrecht hebben leerlingen uit meerdere groepen bladerdeeghapjes gemaakt. Deze zijn daarna overhandigd aan Hartje van Kanaleneiland, om tijdens de Ramadanmaand bij de Iftarmaaltijden uitgedeeld te worden.

MARKT
Het project Samen in de wijk werd afgesloten met een markt op donderdag 11 mei van 13.30 tot 15.30. Daar verkochten leerlingen zelfgemaakte producten en waren er allerlei activiteiten zoals henna zetten om geld op te halen voor Hartje van Kanaleneiland. Mensen die graag een kleine bijdrage willen geven, kunnen onderstaande QR-code gebruiken, waarvoor dank!