Beeld: funda.nl

29 maart 2023 – Een artikel in AD/UN inzake aanhoudende klachten over verkeersoverlast, drugscriminaliteit en straatintimidatie van bewoners aan de Marco Pololaan en omgeving zorgde voor een stroom van verontwaardigde reacties in de WhatsApp groep ‘Samen Kanaleneiland’. Vooral het zich telkens herhalende negatieve beeld over de buurt kwetst veel bewoners. ‘Kanaleneiland is niet heilig’, stelt een van de bewoners, ‘maar waar wij mee zitten is dat Kanaleneiland (wij dus!) steeds negatief in het nieuws komt!’

‘Bewoners zijn intimiderende ‘drugsprinsen’ in dure auto’s spuugzat: ‘Vrouwen durven niet via voordeur’ Dat was de kop boven een artikel op AD/UN afgelopen 28 maart. Volgens het artikel drijft het bewoners tot wanhoop dat ‘een grote groep jongens en mannen tot midden in de nacht in dure auto’s door de woonwijk scheuren’ Vrouwen zouden moeten omlopen omdat ze er niet langs durven en ‘drugsprinsen’ die kinderen ronselen. ‘Wat bewoners van de Marco Pololaan in Utrecht betreft moet het na jaren klagen bij gemeente en politie nu écht afgelopen zijn. ,,Ik woon hier niet meer met plezier”, verklaart een bewoner in het betreffende artikel.

Het artikel zorgde voor een stroom van verontwaardigde reacties binnen één van de belangrijkste WhatsApp groepen in de wijk. ‘Geen fijne reclame’ en ‘Ik als vrouw zijnde herken me hier totaal niet in. Kom daar dagelijks langs, nooit ergens last van gehad’ en ‘Ben wel benieuwd wie ze geïnterviewd hebben aangezien ik er om de hoek woon en niemand ken die dit zo ervaart…’. Toch waren er ook bewoners die de in het artikel geschetste situatie niet ontkenden en voor een betere aanpak pleitten. De reacties gingen echter voornamelijk over het feit dat Kanaleneiland altijd zo negatief wordt neergezet in nieuwsberichten. ‘Wij komen in het nieuws op een manier dat buitenstaanders gaan denken dat vrouwen hier niet op straat durven lopen, dat drugsdealers de straten overnemen en dat de buurt erg onveilig is’ reageerde een bewoner. Wat minder vaak in het nieuws lijkt te komen is dat vergelijkbare situaties zich ook elders in de stad voordoen.

Uit één van de reacties van bewoners bleek dat de aanleiding voor het artikel mogelijk gezocht moet worden in de (openbare!) raadsvragen die zijn gesteld over overlast en intimidatie aan de Marco Pololaan. Het vermoeden werd geuit dat die raadsvragen zijn omgezet in een artikel. Op zoek naar die betreffende raadsvragen via de gemeentelijke website kwamen wij op internet een nieuwsbericht van 19 januari 20922 tegen op/in zowel AD/UN als het regionale dagblad De Gelderlander. ‘Lachgas, vernielingen en intimidatie: steeds vaker veroorzaken jongeren overlast rond de winkels achter de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daarom heeft de gemeente Utrecht besloten tot cameratoezicht in de daarop uitkomende Jan Cornelisz. Maylaan. Eerst waren de camera’s geplaatst in de Adenauerlaan.’ Helemaal nieuw lijken de signalen dus niet. Ook uit een eerder interview met wijkagenten op/in De Zuidwester bleek dat zij Kanaleneiland én Transwijk als pittige wijk zien. Zij wijzen echter ook op alle positieve ontwikkelingen.

De betreffende raadsvragen van 23 maart vonden wij op utrecht.nl, ingediend door VVD, Volt en CDA. Daaruit  blijkt dat de VvE en bewoners van de flat aan de Marco Pololaan, Vasco Da Gamalaan en Columbuslaan al langere tijd in gesprek zijn met de gemeente en politie om de situatie rond het flatgebouw te verbeteren en de leefbaarheid te vergroten. De overlast en hinder wordt voornamelijk veroorzaakt door hangjongeren en volwassen mannen. Het gaat dan om fout geparkeerde auto’s, gevaarlijk rijgedrag, drugsgebruik, drugshandel en straatafval, geluidsoverlast en intimidatie van voorbijgangers. Gezien de dure auto’s van veel betrokken overlastgevers is ook de vraag gesteld of er sprake kan zijn van zogenaamde ‘drugsprinsen’, zoals in de kop van het AD/UN artikel. Vele meldingen bij de gemeente en politie en overleg met het Wijkbureau hebbe, volgens de raadsvragen, nog niet tot verbetering geleid.

Informeren bij het Wijkbureau en de wijkagenten leek ons op dit moment niet heel zinvol, gezien de raadsvragen. Maar wij kwamen wel een onderzoeksrapport van Bureau Broekhuizen tegen met de titel ‘Drugscriminaliteit Utrecht 2021 – Een geïntegreerd beeld van de gemeente Utrecht en politie Midden-Nederland.’ Daarin staat letterlijk ‘drugscriminaliteit’ vindt overal in Utrecht plaats’, maar er wordt ook wel een aantal gebieden, wijken, buurten vermeldt waar de overlast relatief groot is. Dat zijn Overvecht, Zuidwest (met name Kanaleneiland), Zuid (Hoograven en Lunetten), Vleuten-De Meern, Noordwest en West (met name Lombok). Volgens het rapport was het aantal verdachten van drugsmisdrijven in 2020 het hoogst in de wijk Zuid en Zuidwest volgt op de zesde plek. Het rapport geeft daarmee een genuanceerd beeld van drugscriminaliteit in Utrecht, maar dat doet aan de klachten van bewoners op Kanaleneiland natuurlijk niets af.

Door VVD, Volt en CDA wordt aan het college gevraagd of men het ermee eens is dat de situatie onwenselijk is en dat daar zo snel mogelijk verandering in moet komen. Ook wordt gevraagd wat er concreet met de meldingen van bewoners (is) gebeurd en op welke manier ze (in samenwerking met de politie) worden opgepakt. Verder wordt melding gemaakt van plannen voor de herinrichting van de Vasco Da Gamalaan en omgeving in 2025 en de verwachting dat die herinrichting een positief effect zal hebben op de verkeersveiligheid. Maar ja, dat is slechts een heel klein deel van de overlast waar bewoners al langer over klagen. En 2025 is pas over twee jaar… Wie meer wil weten over die plannen, zie hier op de website van de gemeente! Wie meer wil weten over de (verstevigde!) aanpak van harddrugs en drugscriminaliteit vindt daarover hier meer informatie.