1 maart 2023 – Op woensdag 15 maart is het weer zover: dan zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten én verkiezingen voor de Waterschappen. Hoewel je er misschien niet altijd bewust van bent, spelen zowel de provincie als de waterschappen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Wat doen de provincie Utrecht en het waterschap De Stichtse Rijnlanden nou eigenlijk voor haar bewoners, en specifiek voor de inwoner van Zuidwest Utrecht?

Tekst: Nicole Nibbering

De Provinciale Staten zorgen er bijvoorbeeld voor dat Utrecht een goede leefomgeving is voor haar bewoners en de natuur, en de waterschappen dragen daar ook aan bij door te zorgen voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten. Dat zijn nog vrij grote en algemene onderwerpen, terwijl er natuurlijk wel belangrijke beslissingen worden genomen door politici die wij mogen kiezen, met besluiten die ons dagelijks raken

Een mooi voorbeeld van provinciaal beleid dat ons als inwoners direct raakt, is het geldpotje dat beschikbaar is gemaakt voor het isoleren van woningen van bewoners met een laag inkomen. Op Kanaleneiland Zuid is daar gebruik van gemaakt en worden sinds december 2022 huizen geïsoleerd. Hierdoor besparen bewoners energie, wordt er minder CO2 uitgestoten én gaat de energierekening omlaag (of in ieder geval wat minder hard omhoog…). Daarnaast gaat de provincie ook over de bereikbaarheid tussen en binnen alle regio’s. Zo zijn de tram die rijdt door Zuidwest Utrecht en de vele fietspaden mooie voorbeelden van projecten waarbij de provincie het voor het zeggen heeft.

Het waterschap De Stichtse Rijnlanden zorgt er onder andere voor dat we goed met het water kunnen omgaan in onze omgeving. Een project dat nu loopt, is het baggeren van het water in Oog in Al – Kanaleneiland, Lombok-rivier Hoograven en Lunetten. Hierdoor zorgt het waterschap voor een goede afvoer en aanvoer van water. Want als er bijvoorbeeld flink veel regen valt, dan kan dat regenwater minder goed weg als er op de rivierbodem een dikke laag bagger ligt. Bovendien kunnen dieren en planten niet goed in het water overleven als er niet gebaggerd wordt; het is een van de belangrijkste taken van het waterschap!

LAAT JE STEM HOREN!
Binnenkort hebben we dus de kans om onze stem te laten horen, onder andere over de hierboven vermelde onderwerpen. Als je nog niet weet wat je wilt stemmen, gebruik een van de stemhulpen, zoals het Kieskompas of de Stemwijzer. Wil je meer weten over de provincie, het waterschap of de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer, kijk dan op www.prodemos.nl.

AGENDA
Op 4 maart 2023 organiseert De Stichtse Rijnlanden tussen 11.00 uur en 16.00 uur een open dag voor bewoners (Poldermolen 2 in Houten). Houd de website en socials in de gaten voor meer informatie. Op dinsdag 7 maart 2023 organiseren de natuur- en milieuorganisaties om 19.15 uur (inloop 19.00 uur) een Groen Verkiezingsdebat in Kanaal30 aan de Kanaalweg in Zuidwest, met lijsttrekkers van de provinciale politieke partijen.