Attila en wethouder Eelco Eerenberg

1 maart 2023 – Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale oplichting. Daarom zijn er in Utrecht stadsmakers digitale veiligheid actief. Zij helpen hun buurtgenoten weerbaar te zijn tegen cybercriminaliteit. Deze editie is Attila (12) aan het woord, hij is de jongste stadsmaker digitale veiligheid van Utrecht en is hij de nummer twee Cyber Agent van Nederland. Hij geeft onder andere gastlessen op basisscholen en bibliotheken, werkt samen met de Utrechtse politie en speelt mee in diverse filmpjes van Hackshield, de gemeente en SchoolTV. Vorig jaar mocht Attila voor zijn inzet het Utrechts Jeugdlintje van wethouder Eelco Eerenberg in ontvangst nemen.

JUNIOR CYBER AGENT
“Een paar jaar geleden ben ik jr Cyber Agent geworden van Hackshield. Hackshield is een gratis online game om kinderen digitaal weerbaar te maken. Door middel van levels over onder andere data, veiligheid, darkweb, digitaal geld en geldezels heb ik een hoop geleerd. De kennis deel ik in mijn omgeving. Tijdens een event won ik het boek ‘What the H@ck’ van Maria Genova (ook te leen bij de bibliotheek!), een leuk en spannend boek. Ik heb toen een spreekbeurt op de basisschool gehouden, daarna gastlessen gegeven en samen met de bibliotheek ook kinderen wegwijs gemaakt met Hackshield en onder andere over geldezels uitgelegd. Ik ben door de burgemeester gehuldigd tot junior Cyber Agent van Utrecht en heb ook de training ‘Stadsmaker digitale veiligheid’ gedaan.”

GELDEZELS
“Geldezels, of Money Mules, zijn mensen, vaak jongeren, die hun bankrekening laten misbruiken door criminelen. Bij ons in de wijk wonen ook geldezels maar ook enkele criminelen die geldezels overhalen. De criminelen halen de geldezels vaak over via social media, maar ook via whatsapp of op schoolpleinen. De jongeren wordt beloofd snel geld te kunnen verdienen. Bijvoorbeeld honderd euro verdienen door even hun bankpas uit te lenen. De crimineel stort dan duizend euro op de rekening en haalt er 900 euro af Het is niet onschulding. De crimineel zet crimineel geld op de rekening en haalt het er weer vanaf. Dit heet witwassen. Banken en politie hebben nu de gegevens van de geldezel die nu strafbaar is en de crimineel gaat vrijuit.”

BELANGRIJKE TIPS?
“Ik zou ouders aanraden om te kijken naar waar hun kinderen online mee bezig zijn. Speel samen Hackshield en praat erover. Voor ouders is er Hackshield voor volwassenen. Ook wil ik aanraden om nooit je bankpas of pincode aan iemand te geven, ook niet aan een bekende. Trap niet in de beloftes om snel geld te verdienen.
Het klinkt aantrekkelijk, maar is te mooi om waar te zijn.”

HACKSHIELD
Hackshield is een gratis online spel voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar om hen bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Zij worden opgeleid als ‘Cyber Agents’ die op hun beurt mensen in hun omgeving bewust maken en helpen. Ga naar https://nl.joinhackshield. com/nl/gemeente/Utrecht voor meer informatie en om samen met Hackshield onze gemeente veiliger maken. Hackshield voor volwassen Jr Cyber Agents roepen volwassenen op om ook de uitdaging aan te gaan via HackShield voor volwassenen. In een online leeromgeving worden ze door opdrachten en korte filmpjes van ervaringsdeskundigen in eenvoudige taal op weg geholpen in de digitale wereld. Ga naar https://hackshielduniversity.herocenter.com/ en doe mee.

STADSMAKERS DIGITALE VEILIGHEID
Wil je meer weten over de stadsmakers digitale veiligheid, of zelf stadsmaker worden? Kijk op www.utrecht.nl/samenveilig of neem contact op via: digitaleveiligheid@utrecht.nl.