1 maart 2023 – De vraag blijft hoe je bewoners betrekt bij onderwerpen die de hele wijk aangaan zoals verduurzaming. Amina is al jaren de spil in buurtacties zoals het opruimen van straatvuil. “Drie jaar geleden kreeg ik meer energie voor de energietransitie, vooral door Debberah Ten Velthuis en Nathan Rozema van Labyrinth,” vertelt Amina. Ze begeleidt ook moeders en vaders in Kanaleneiland. Opleidingsinstituut Stichting Technotrend zag kans om zo samen met Amina bewoners te bereiken. “Als we goed begrijpen wat een schone omgeving betekent voor de gezondheid, gaan we meer letten op bijvoorbeeld afval of energiegebruik. We hebben er allemaal mee te maken en kunnen van invloed zijn,” vertelt Amina. “We hebben er allemaal mee te maken en kunnen van invloed zijn”

In november startte Amina met Rianne en Jenny Senhorst van Milieucentrum Utrecht met het programma over energie, groen en afval. In januari was de eerste les over energiebesparing. Met een spel leerden de moeders en vaders begrippen kennen en hoe de energierekening in elkaar steekt. Ze krijgen eerst les en geven dan zelf de lessen aan buurtgenoten. Amina: “De deelnemers zijn actieve wijkbewoners. Zij vinden het belangrijk om van betekenis te zijn en kunnen niet wachten tot zij hun medebewoners kunnen gaan trainen.”

ENERGIEKLUSSERS IN ACTIE
“Energie-U wil helpen met verduurzamen, zoals met de klusopleiding. Buurtbewoners worden opgeleid tot Energieklussers en kunnen elkaar helpen,” aldus Rianne. Klussers krijgen gereedschap, materialen en flyers met energie bespaartips. Rianne: “RondomDom heeft hiervoor isoleermateriaal gedoneerd.” Vervolgens gaan ze met z’n tweeën op pad met de Energiebox vol met energiebesparende producten. Naast het installeren van LED-lampen, brievenbusborstels, radiatorfolie en waterbesparende douchekop, gaan Energieklussers met de bewoner in gesprek over energieverbruik en energierekening. Ze kunnen zelfs energielekken opsporen
“Buurtbewoners worden opgeleid tot Energieklussers en kunnen elkaar helpen”

In Overvecht hebben dertig vrijwillige Energieklussers gezinnen geholpen die bij de Voedselbank komen. Zij waren al Energieambassadeur bij Energie-U, of kwamen van wijkorganisatie De Klopvaart of de katholieke kerk. Rianne: “Voor Kanaleneiland zijn we op zoek naar klussers en bewoners die een klusser op bezoek willen. Ook
kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als Energieklusser aan het werk en verder groeien met uitzicht op een baan.” Eind februari start de nieuwe ronde van de klusopleiding en worden nieuwe Energieklussers opgeleid. “Als Energieklusser aan het werk en verder groeien met uitzicht op een baan?”

MEER INFORMATIE
Wil je Energieklusser worden of wil je er eentje op bezoek? Of wil je meer informatie over IRIS? Neem dan contact op met Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl, 06-4600 1684 of kijk op www.iris-utrecht.nl.