6 oktober 2023 – Een mijlpaal mag je het wat ons betreft best noemen, het 15-jarig bestaan van BOKS Jongerencultuurhuis! In 2007 gestart, al in 2008 verdergegaan als Stichting Cultuurhuis Kanaleneiland en inmiddels bekend onder de naam BOKS Jongerencultuurhuis. Het bevorderen en prikkelen van jongerentalent groeide uit tot het doel en de missie, ook voor hen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is.

Dé plek voor Utrechtse jongeren
Rond 2007 speelde er het nodige rond jongeren in de wijk. Het voormalige schoolgebouw aan de Peltlaan stond op de nominatie voor sloop, maar daar werd van afgezien en het werd voor vijf jaar (!) als locatie voor jongeren beschikbaar gesteld. Met geld uit het potje voor de Vogelaarwijken en met steun van Streetcornerwork Amsterdam werd invulling gegeven aan de locatie en langzaam ontstond er een programmering met diverse activiteiten en evenementen. Dat groeide uit tot een plek waar jongeren de regie kunnen pakken bij hun eigen talentontwikkeling en cultuurparticipatie. Inmiddels dus onder de Cultuurnota heeft BOKS Jongerencultuurhuis (vanaf 2020 de officiële naam) naast de vestiging op Kanaleneiland inmiddels ook locaties in Overvecht én Leidsche Rijn.

Beeld: Maurice Hengeveld

Cultuurparticipatie
Aziz Aarab is al vanaf de startfase actief bij BOKS en nog steeds merkbaar bevlogen en betrokken. Ook Halima el Ghamarti, sinds 2020 directeur, straalt die bevlogenheid en betrokkenheid uit. “Er komen hier jongeren uit en van buiten de wijk”, stelt Aziz. “We zijn vanuit wijkgericht dan ook een steeds meer stedelijke organisatie geworden.” Halima vult aan: “Maar wel ‘wijkeigen’, gericht op onze locaties.” Iedereen die meedoet, wordt automatisch onderdeel van de BOKS Community: een sterke gemeenschap die met elkaar deelt, elkaar verder helpt en inspireert. Halima: “Jongeren verdienen het tenslotte om mee te kunnen doen aan cultuur en liefst met plezier, respect en kwaliteit. Cultuurparticipatie is belangrijk voor ze, het bevordert de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en stimuleert de verbinding met anderen. En het zorgt voor een vitale culturele sector door een gezonde aanwas van nieuwe makers, nieuw talent en nieuw publiek. Onze cultuurcoaches spelen daarbij een ontzettend belangrijke rol!”


Ambitieus en trots
Halima heeft met haar komst in 2020 een boost gegeven aan de ambities die er lagen. “Daarbij lag de nadruk op onze positionering en naamsbekendheid, duidelijke kaders van wat we wel en niet zijn en het gericht definiëren van de daarop afgestemde doelgroepen, meer samenwerking en uitbreiding met de locatie Leidsche Rijn. Ambitieus en uitdagend, maar deels al gerealiseerd met de diverse en bevlogen groep medewerkers van BOKS.” Trots is Halima dan ook op het functioneren van en de samenwerking binnen haar team. Maar ook op het BOKS Kidstheater voor zowel kids als hun ouders, vanwege het verbindende karakter. Aziz: “Voor mij zijn de BOKS Awards, de talentenjacht voor jongeren bij TivoliVredenburg, wel een hoogtepunt en reden om trots op te zijn.”

“Ook wij blijven ons ontwikkelen”, besluit Halima. “We hebben veel geleerd de afgelopen vijftien jaar en zijn bijzonder trots op de organisatie die er nu staat!” Daar zijn wij het direct mee eens. Gefeliciteerd en succes nog Halima, BOKS en alle jongeren die er actief zijn!

Meer weten? www.bokscultuurhuis.nl