Huisvuil hoort niet op straat

Een bericht van Mitros op Facebook van 5 november trok onze aandacht. Daarin lazen we het volgende: ‘We zien een toename aan vervuiling in de wijk’, zegt buurtbeheerder Achraf van de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Daar wordt veel grofvuil geplaatst in de openbare ruimten en op straat. ‘Schoonmakers werken keihard om het hier schoon te houden. Daarom willen we ze graag laten zien hoe dankbaar we zijn voor hun werk.’ Woensdag bezochten Achraf en zijn collega Madeleine de wijk, om de dienstdoende schoonmakers te verrassen met lekkere ontbijtpakketjes. Prima initiatief van Achraf en Madeleine vinden wij.

Rond dat vuil op straat speelde recent onder andere het volgende. Aan de Alexander de Grotelaan werd begin november een grote hoeveelheid huisraad bij de afvalcontainers gedumpt. Geen idee door wie! De spullen, oude stoelen en kasten, houten platen, koffers, karton en metaal, werden zo gedumpt dat niemand meer bij de containers kon komen om daar het normale huisvuil in te doen. Een aantal buurtbewoners liet om die reden hun vuilniszakken op straat achter en die zijn door de gemeente opengemaakt om de herkomst te herleiden. Zo kregen 2 bewoners boetes van 70 euro. De complexbeheerder van Bo-Ex heeft in samenwerking met handhaving via buurtbewoners nog kunnen achterhalen welke bewoners het grofvuil hebben geplaatst. Zij kregen een boete van 390 euro. Ook hebben buurtbewoners gezien dat mensen die niet in de straat wonen ook hun grofvuil hebben gedumpt.

Op zijn zachtst gezegd nogal vervelend voor de bewoners die hiervan de dupe zijn geworden. Natuurlijk moet men handhaven, maar als de toegang naar de afvalcontainers is geblokkeerd door huisraad dat er is gedumpt door anderen dan buurtbewoners, dan verwacht je toch geen boete. Al in 2018 zijn door de gemeente vijf afvalcoaches ingezet, die mensen op straat moeten uitleggen hoe ze hun afval het beste kunnen weggooien. Men wilde daarmee vooral tegengaan dat verkeerd wordt geplaatst bij de ondergrondse containers. In hoeverre de afvalcoaches effect hebben gehad is niet geheel duidelijk. Nog steeds staat overal in de wijk regelmatig grofvuil op straat, vaak ook vanwege de renovatie- of verduurzamingsprojecten van de woningcorporaties. Mooi zou zijn als afvalcoaches en woningcorporaties samenwerken om bewoners tijdens renovatietrajecten te informeren waar en hoe zij hun grofvuil het beste kunnen aanbieden. Dat zou mogelijk meer effect hebben op de situatie. Maar het is natuurlijk ook je eigen verantwoordelijkheid als wijkbewoner. Huisvuil hoort nou eenmaal niet op straat!

Hoe dan ook, wie de regels voor het aanbieden van afval bij ondergrondse containers nog eens wil nalezen, zie: www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/ondergrondse-containers/ En wat ook kan helpen is het gebruik van de app www.utrecht.slimmelden.nl of de BuitenBeter app (te vinden via www.buitenbeter.nl) waarop je een probleem snel en makkelijk bij je gemeente meld, meteen op de plek én het moment dat je het signaleert!