1 juni 2022 – Het lijkt alweer lang geleden dat de stembureaus open waren en we konden stemmen voor de partijen in onze gemeenteraad. In de vorige edities van De Zuidwester blikten we terug op eerdere gemeenteraadsverkiezingen en vooruit op wat er deze keer te kiezen viel; en nu is het tijd om het resultaat te bekijken! Hoe heeft u, de bewoners van (Zuidwest) Utrecht, gekozen?

GEMEENTE UTRECHT

Laten we beginnen bij de uitslag in de hele gemeente Utrecht. GroenLinks behaalde de meeste stemmen en is daarmee de grootste partij geworden (18,5% van de stemmen), gevolgd door D66 (16,3%) en daarna de VVD (9,4%). De grootste nieuwe partij in de raad is Volt (5,7%, zevende partij). Wat deze uitslag precies betekent voor de formatie van de coalitie in de gemeenteraad, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Het is nog even afwachten dus!

ZUIDWEST UTRECHT

De Zuidwester zoomt natuurlijk graag in op de uitslag in onze wijk, Zuidwest Utrecht. Wat opvalt is dat de uitslag in de wijk goed vergelijkbaar is met die van geheel Utrecht, ‘we’ vallen dus niet uit de toon! Meest opvallend is dat de partij DENK in Zuidwest een stuk hoger scoort (8,6%) dan gemiddeld in heel Utrecht bij elkaar (3,5%). De uitslag van de andere partijen is ongeveer hetzelfde. Wel is de opkomst in Zuidwest erg laag (45,7%), vergeleken met de rest van Utrecht. Alleen in Noordwest (43,7%) en Overvecht (35,2%) zien we nog minder stemmers.

WIJKWETHOUDER

Linda Voortman is op dit moment nog de zittende wijkwethouder van Zuidwest Utrecht. Wie haar opvolger zal worden is nog niet bekend. Maar we hopen de gelukkige te spreken voor een bijdrage in de volgende editie! Daarbij gaan we graag ook nog nader in op het beleid voor de komende jaren en wat er op dat gebied te verwachten valt.

ADAM AHARRAM WINT ZILVEREN CAMERA!

‘Vrijheid om te kunnen stemmen’, dat was het thema van de fotoserie waarmee Adam Aharram (11) uit Kanaleneiland in april de Zilveren Camera Junior won. Samen met zijn klas BBA van Montessorischool Oog in Al, deed Adam mee aan de fotowedstrijd die werd georganiseerd door Museum Hilversum. We zijn trots dat we een van zijn foto’s mogen afdrukken in De Zuidwester!