1 juni 2022 – We brachten het eerder al onder de aandacht in De Zuidwester, project IRIS. Binnen dit project wordt met Europese subsidie gewerkt aan het verduurzamen van woongebieden in een aantal Europese steden, waaronder Utrecht én wel op Kanaleneiland en Overvecht. IRIS ging van start in 2018 en loopt nog tot april 2023. Over de voortgang binnen het project worden we bijgepraat door Arno Peekel, projectmanager van IRIS.

Binnen het internationale Horizon2020 subsidieproject IRIS Smart Cities werken zeven steden samen aan gezonde, betaalbare en fijne gebieden en plekken voor bewoners en daarmee aan een betere planeet. IRIS staat voor ‘Integrated and Replicable solutions for co-creation In Sustainable cities.’ Dit betekent dat samen met bewoners gezocht wordt naar passende duurzame oplossingen die in iedere stad gebruikt kunnen worden. Het project draait in Utrecht vooral om oplossingen voor de verduurzaming van energie en mobiliteit met inzet van ICT en met betrokkenheid van bewoners. Utrecht is net als Gothenburg (Zweden) en Nice (Frankrijk) een zogenoemde Lighthouse City en daarmee één van de drie voortrekkers van het Europese IRIS-project. De andere vier steden zijn zogenoemde volgsteden, die de bedachte oplossingen graag zo snel mogelijk willen overnemen In elke stad werken kennisinstellingen zoals de universiteiten en hogescholen samen met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In Utrecht zijn dat naast de gemeente zelf als projectcoördinator ook woningcorporatie Bo-Ex, Utrecht Sustainability Institute, Universiteit Utrecht, HKU, LomboXnet, We Drive Solar, Eneco, netbeheerder Stedin, Qbuzz en Civity. Samen met bewoners werkt IRIS in Utrecht aan duidelijke resultaten:

  • De renovatie van vier flats (192 sociale huurwoningen) van Bo-Ex op Kanaleneiland Zuid naar (bijna) energieneutrale woningen;
  • De inzet van elektrische deelauto’s en de introductie van elektrische bussen op Kanaleneiland Zuid, die rijden op lokaal opgewekte duurzame energie;
  • De plaatsing van de slimme thermostaat Toon® van Eneco in woningen, zodat er energie bespaard wordt;
  • Het vergroten van de veiligheid in de wijk met een slim zebrapad dat oplicht bij een overstekende voetganger. Dit idee werd verkozen tot het beste idee tijdens een co-creatie sessie met bewoners en is uitgevoerd door Gemeente Utrecht,
  • Het monitoren van de veiligheid van de omgeving met slimme straatverlichting dat geluid en fijnstof in de wijk meet en op afstand wordt bestuurd,
  • De ontwikkeling van een ICT-platform met open data. Deze data zijn binnenkort te zien in een online versie van de stad die samen met bewoners wordt ontwikkeld zodat zij zien wat er gebeurt in hun wijk;
  • Het organiseren van sessies met bewoners en het betrekken van bewoners, scholen en scholieren bij het verduurzamen van de wijk.

MEER INFORMATIE

In komende edities van de Zuidwester vertelt IRIS graag meer over verschillende onderdelen van het project, zoals de werkzaamheden van Bo-Ex in deze editie.

Voor meer informatie, neem contact op met projectleider bewonersparticipatie en IRIS vanuit Energie-U: Rianne Bakker rianne@energie-u.nl 06-4600 1684 www.iris-utrecht.nl