12 februari 2022 – Vorig jaar juni al is bij Kanaal30 aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal Kinderkledingruilpunt ‘t Ruilhaventje gestart. Ouders kunnen hier kosteloos te klein geworden kinderkleding ruilen voor een grotere maat: duurzaam en circulair. Inmiddels heeft ’t Ruilhaventje al de nodige ruildagen achter de rug en breidt de groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers zich snel uit. Tijd voor een kennismaking!

Initiatiefnemer van ’t Ruilhaventje is Yvonne Pools, zelf woonachtig in Rivierenwijk. Eind vorig jaar leerde zij wijkkrant De Zuidwester kennen en wij dus ook Yvonne. Iets te laat helaas voor de Recycle Sint speelgoedruilmarkt, afgelopen 21 november ter voorbereiding op de feestdagen, maar kennismaken leek ons sowieso een goed idee. ’t Ruilhaventje is onder normale omstandigheden namelijk iedere derde zondag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur geopend, tenzij dat op een feestdag valt. De beschikbare voorraad per maat en/of geslacht verschilt per ruildag en is uiteraard afhankelijk van wat er die dag wordt aangeboden én/of meegenomen. Alleen kleding inleveren mag natuurlijk ook! Op eerdere edities vorig jaar werd maar liefst 120 en 80 kilo kleding van de afvalberg gered! Het initiatief draait volledig op vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Om toch wat budget te hebben voor kosten als inrichting, kledinghangertjes, flyers en dergelijke wordt iedere bezoeker een bijdrage gevraagd van zo’n 20 tot 50 cent. Bezoekers met een u-pas zijn daarvan vrijgesteld en kunnen tevens maximaal vijf kleertjes ophalen zonder daarvoor iets in te leveren.

Alles bij elkaar een bijzonder mooi initiatief, maar hoe is Yvonne Pools ertoe gekomen om hiermee te starten? “Vergelijkbare initiatieven uit andere Utrechtse buurten bleken al enige tijd succesvol te functioneren en tegemoet te komen aan een grote behoefte. Ik werkte zelf twee jaar als vrijwilliger bij zo’n ruilpunt in Pijlsweerd, maar in mijn eigen buurt miste ik een dergelijk initiatief en dus heb ik aangeklopt bij het Initiatievenfonds voor een bijdrage in de voorbereidingskosten. De locatie werd ons kosteloos aangeboden door Kanaal30, wat natuurlijk geweldig is. We kijken of we die samenwerking verder kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld met aanvullende jeugdtheatervoorstellingen. En er is druk gewerkt aan het vergroten van de naamsbekendheid, onder andere met een eigen Facebookpagina en wat aandacht in wijkmagazines en lokale krantjes zoals de Rivier-Dichter. Hopelijk groeit ons initiatief snel nog verder. Wie ons en onze activiteiten wil volgen kan dat doen via www.facebook.com/Ruilhaventje. Ook daar zijn we behoorlijk actief!”

RUILHAVENTJE Iedere derde zondag van de maand van 11.00 tot 13.00 geopend

Kanaalweg 30, 3526 KM Utrecht

www.facebook.com/Ruilhaventje

ruilhaventje@gmail.com