En toen vond er in de nacht van 25 op 26 juli rond half drie plotseling een explosie plaats in een portiek aan de Alexander de Grotelaan. Een enorme knal en een flinke ravage was het gevolg. Uit beschikbare camerabeelden bleek het achteraf te gaan om een gerichte actie waardoor meerdere woningen zwaar beschadigd raakten, dertien woningen moesten worden ontruimd en verschillende gezinnen werden geëvacueerd en opgevangen in een hotel. Paniek onder bewoners en in de straat, maar ook een geschrokken buurt en wijk. Bij de betreffende flatbewoners zat de schrik er na de explosie logischerwijze behoorlijk in. Niemand had ook maar enig idee wat er precies aan de hand was. Bewoners die in de media reageren willen dat alleen anoniem doen, uit angst voor nieuwe acties of ‘aanslagen’. Al vrij snel werd door de politie een 26-jarige Utrechter aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Onbekendheid over de reden voor en aard van de aanslag maken dat er grote onrust is ontstaan bij bewoners op Kanaleneiland. Wat speelt hier en wie of wat zit hierachter? Kan het nog eens gebeuren en hoe veilig ben je eigenlijk in je eigen woning of straat? Veel mensen durven niet meer naar buiten of houden hun kinderen binnen. Hart van Nederland publiceerde kort na de aanslag een ietwat suggestief item met speculaties van uiteenlopende bewoners over de oorzaak en achtergronden. Die werden veelal gezocht in de wijk zelf. Reacties als “Heel Kanaleneiland is asociaal, er is veel criminaliteit” en “Waar je loopt, je loopt niet veilig” en “Cameratoezicht zou een goed idee zijn”, kwamen daarin voorbij. Er is volgens Hart van Nederland bij veel bewoners onrust over de toenemende criminaliteit in de buurt en volgens sommigen van hen zou het ook helpen als woningcorporaties wat selectiever zijn bij de toewijzing van woningen. Dergelijke berichtgeving draagt helaas niet bij aan het creëren van rust in de straat en buurt.

Duidelijkheid over de precieze aarde en toedracht zijn dus van een enorm belang, zo niet essentieel! Donderdag 29 juli was er in Krachtstation Utrecht voor wijkbewoners een bijeenkomst over de nasleep van de explosie. De dinsdag ervoor was er voor de bewoners van de getroffen flat aan de Alexander de Grotelaan al een besloten bijeenkomst, waarbij ook loco-burgermeester Lot van Hooijdonk, de politie, de gemeente en woningcorporatie Bo-Ex aanwezig waren. Daarna kwam Lot van Hooijdonk ook nog polshoogte nemen bij de getroffen flat. Voor de direct betrokken bewoners van het portiek lijken de hulpverlening en de informatievoorziening daarmee dus goed geregeld. Voor alle andere bewoners van Kanaleneiland die momenteel angst, zorgen of vragen hebben organiseerde de wijkcoöperatie op 29 juli een informatiebijeenkomst in het Krachtstation. Ook daarbij waren het Wijkbureau, Bo-Ex en de politie aanwezig. Loco-burgermeester was slechts kort aanwezig.

Voor direct betrokken bewoners, tijdelijk ondergebracht in een hotel, is de situatie het meest ernstig. Velen van hen hebben de schrik nog in de benen, weten niet wat ze wel of niet kunnen en mogen verwachten en zijn of worden niet goed, duidelijk of voldoende geïnformeerd door betrokken instanties, zo verklaren zij zelf in diverse nieuwsberichten op onder andere RTV Utrecht en in AD/UN. Men is ontevreden over de noodreparaties door Bo-Ex en constructieve veiligheid terwijl al wel terugkeer naar de woningen in gang is gezet. Bo-Ex geeft richting getroffen bewoners en in de media inderdaad aan hotelkosten niet langer te vergoeden omdat men ervoor heeft gezorgd dat mensen tijdelijk onderdak werd geboden totdat de woningen weer afgesloten konden worden. Het is volgens Bo-Ex nu aan bewoners zelf om alternatieven te vinden als ze zich niet veilig voelen. Bewoners voelen zich daarmee echter nogal genegeerd in hun vragen, gevoelens en angsten!

Wie is er verantwoordelijk voor informatie en aanspreekpunt bij vragen? Dat lijkt ons ook essentieel. Vanzelfsprekend is Bo-Ex aanspreekbaar voor vragen over de woningen via klantenservice@boex.nl of (030) 282 78 88 en de wijkagenten voor vragen over veiligheid via 0900 – 8844 en ook de wijkcoöperatie bood zich aan als aanspreekpunt via wijkcooperatiekanaleneiland@gmail.com of (030) 262 71 91.