Tijdens de eerste lockdown en ook nu, tijdens de tweede lockdown, bezorg ik iedere week ongeveer vijftien maaltijden op Kanaleneiland bij mensen die dat goed kunnen gebruiken. Afgelopen zomer deed ik het vaak lopend in mijn persoonlijke strijd tegen de coronakilo’s, maar nu in de winter bezorg ik op de fiets.

Ik kook deze maaltijden niet zelf, dat gebeurt namelijk door koks die door de corona vrijwel niets te doen hebben, maar die zich toch nuttig willen maken. Al in maart vorig jaar, vlak nadat de eerste lockdown van kracht werd, gaven de koks van het bedrijfsrestaurant van Creative Valley aan ‘iets’ te willen doen. Dit signaal werd opgepikt door de Utrechtse Uitdaging en door de Vrijwilligerscentrale. Zij gingen op zoek naar fondsen en zo was ‘Koks koken voor Utrecht’, inmiddels omgedoopt tot ‘Koks koken tegen eenzaamheid’, geboren.

VRAAG EN AANBOD
Anouk Brouwer, projectleider bij de Utrechtse Uitdaging, vertelt hoe vraag en aanbod worden gekoppeld. “Wij hebben de Tussenvoorziening en DOCK gevraagd of zij mensen kenden die zo’n maaltijd goed kunnen gebruiken. Het gaat dan niet alleen om mensen die al dan niet door corona in financiële problemen zijn gekomen, maar ook om mensen die door Covid nauwelijks de deur meer uitkomen en eenzaam zijn.”

Voor Zuidwest coördineert Mikkie Schmitz van woonzorgcentrum Vecht en IJssel het initiatief. “Natuurlijk werken wij ook samen met DOCK, maar wij gebruiken ons hele netwerk in de wijk om mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, op het spoor te komen. We hebben goede contacten met de huisartsen, met het buurtteam, met de moskeeën, die zelf trouwens ook veel doen. Mochten er mensen zijn die nu denken: ik ken iemand waarvan ik denk dat die voor zo’n maaltijd in aanmerking komt, dan mogen ze altijd contact met mij opnemen. We bezorgen nu ongeveer negentig maaltijden per week, maar onze vrijwilligers geven aan dat een paar maaltijden extra geen probleem is. Ook met mensen die halal eten wordt rekening gehouden.”

MOOI GEBAAR
Die ruimte is er ook, aldus Anouk Brouwer: “Momenteel bereiden we ongeveer driehonderd maaltijden per week, maar door onze gulle geldschieters kan dat aantal nog wel omhoog. Ook de keukencapaciteit is op orde. Naast de keuken van Creative Valley werken ook de koks van De Utrechter, van Vermaas en van het bedrijfsrestaurant van advocatenkantoor Benthem en Van Keulen mee.”

Zolang de fondsen blijven geven en de koks blijven koken, blijf ik met liefde de maaltijden bezorgen. En niet alleen omdat er ook altijd een maaltijd voor mijzelf is. Sommige mensen nemen de maaltijd aan en gaan weer naar binnen, anderen kijken echt uit naar mijn komst; ze kunnen de maaltijd goed gebruiken en soms maken we even een praatje. Een mooi gebaar in deze lastige tijden.

 

FOTO EMILIA HERNANDEZ-PEDRERO