De wijk Kanaleneiland zag er jarenlang verpauperd en verloederd uit. De woningcorporaties investeerden vrij weinig in hun bezit. Veel flatgebouwen hadden daardoor een armoedige uitstraling. Wie nu een rondje maakt door de wijk ziet een groot verschil. Er staan mooie gerenoveerde complexen die het beeld van Kanaleneiland verbeteren.

Helaas zijn er ook nog complexen met achterstallig onderhoud die voor een onaantrekkelijk straatbeeld zorgen. Door de nalatigheid van de corporaties die jaren lang de renovaties hebben uitgesteld, hadden (ook) huurders geen zin om hun woningen op te knappen. “Door het achterstallig onderhoud was het voor ons niet mogelijk om iets van ons stekkie te maken, dit werkte demotiverend. Daarnaast had het ook een domino-effect. Als de buren de tuin niet onderhouden dan doen anderen dat ook niet. Want tja, het werd eenmaal de norm”, aldus Fatima bewoner op de Afrikalaan.

SCHOON EN NETJES HOUDEN
Het afgelopen jaar zijn de flatgebouwen van Portaal op de Afrikalaan en de Amerikalaan gerenoveerd. De woningen zijn flink opgeknapt met als resultaat dat ook huurders er weer zin in hebben. Oude meubels zijn vervangen door nieuw interieur. Troep op de balkons heeft plaatsgemaakt voor bloemen en planten. Volgens Fatima is dat goed voor de motivatie van huurders: “bewoners krijgen weer energie om hun woning mooi in te richten en hun woonomgeving schoon en netjes te houden”.

Achterstallig onderhoud van woningen zorgt voor achteruitgang binnen een wijk. Het gedrag van de huurders wordt beïnvloed door hun directe omgeving. Wanneer corporaties niks aan hun bezit doen, is het voor de huurders niet stimulerend om zelf iets te doen aan hun woonomgeving.

HUREN ENORM GESTEGEN
Woningcorporaties doen er goed aan om hun bezit op tijd te renoveren en zo te voorkomen dat de wijk achteruit gaat. “De huurprijs is de laatste jaren enorm gestegen, tegelijkertijd gaat de kwaliteit van de woningen achteruit. Dit is niet eerlijk en als huurders kunnen we hier niks tegen doen. We zijn afhankelijk van de plannen van de corporaties” aldus Mezian huurder van een niet gerenoveerde complex.

Een mooie en schone leefomgeving heeft duidelijk een positief effect op het gedrag van de huurders. De woningcorporaties hebben de positie om hier invloed op uit te oefenen en hebben daar, volgens de bewoners, dan ook een grote verantwoordelijkheid in.