Urban Dance Ground op Kanaleneiland in gebruik

 

 

 

Ja, je leest het goed, de eerste Urban Dance Ground van Nederland ligt op Kanaleneiland en werd in september dit jaar al in gebruik genomen. De Urban Dance Ground of UDG aan de Rooseveltlaan in Noord is dé plek waar jongeren kunnen samenkomen en dansen en moet er voor zorgen dat vooral tienermeiden uit de wijk meer gaan bewegen in de openbare ruimte.

Een dansvloer in de openbare ruimte en voor iedereen toegankelijk, dat is de UDG aan de Rooseveltlaan. De officiële opening laat door alle coronamaatregelen nog even op zich wachten helaas, maar de UDG wordt sinds september al volop gebruikt. Hoe het werkt? Naast de dansvloer staat een geluidsbox (DJ Post), die zónder stroom tóch geluid geeft. Door aan de schijf op de DJ Post te draaien ontstaat er energie waarmee het geluid van een Smartphone wordt versterkt. Wie dus zijn/haar eigen muziek op de smartphone meeneemt kan deze afspelen op de DJ Post. Zelf dansen en je moves delen op Tik Tok of Insta is onder jongeren erg populair momenteel.

Het idee komt van Petra Pluimers van PMdance op Kanaleneiland. Omdat veel jongeren, nadat ze van de basisschool afgaan, stoppen met sporten ontstond de vraag hoe beweging valt te stimuleren. Een lokaal onderzoek in Utrecht door Petra toonde aan dat van de ongeveer 1.000 jongeren 75 procent niet structureel sport en beweegt in de openbare ruimte, maar dat wel graag zou willen. Petra kwam, samen met jongeren, op het idee van Urban Dance Ground en vond steun bij de gemeente en de Rabobank. Uiteindelijk maakte Nijha, ontwerper en inrichter van beweegruimtes, het definitieve ontwerp.

Door middel van dance clinics geeft PM-dance begeleiding aan wie dat wil. Maandelijks worden via www.urbandanceground.nl nieuwe danslessen, muzieknummers, TikTokjes etc. gedeeld, die jongeren zelf en gratis kunnen leren op de UDG aan de Rooseveltlaan. Door het scannen van de QR code op het bord bij de UDG komen zij op de webpagina met de nieuwste filmpjes! Oefenen, zelf uitvoeren en delen mag uiteindelijk ook via de website of

op de social media met de hashtag #urbandanceground! Daarmee valt voor de inzenders ook nog eens een echte urbandanceground goodybag’ te winnen. Super tof allemaal en misschien wel het begin van een landelijke trend. Inmiddels is op het Jaarbeursplein ook al een UDG en mogelijk volgen er meer!