20 november 2023 – Vandaag was ik op de MBO Utrecht Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan en dat bezoek was in meerdere opzichten bijzonder. Laat ik voorop stellen dat ik áltijd enthousiast word als ik een mbo-school bezoek. Het herinnert me aan mijn eigen studietijd in Haarlem, waar ik een sportopleiding volgde. Ook vandaag zag ik jongeren om me heen die hard werken – en toegegeven, af en toe ook feesten – en worden opgeleid tot vakmensen die onze samenleving hard nodig heeft. Het is niet voor niets dat ik als wethouder ook mbo in mijn portefeuille heb. Mijn hart gaat er echt sneller van kloppen en ik vind ook dat er een opgave ligt. Want het mbo wordt nog te vaak als minderwaardig gezien. We moeten echt af van termen als ‘hoog-’ en ‘laagopgeleid’, want daarmee doen we mbo-studenten tekort.

Waarom het óók bijzonder was om bij MBO Utrecht te zijn, was omdat ik er met Efe en Kayleigh was, twee mbo-studenten die een half jaar stage lopen bij de gemeente. Eén dag in de week lopen ze met mij mee. Ik zie ze dus vaak in míjn omgeving, vandaag was ik bij hén op bezoek. Het was leuk om te zien hoe thuis zij zich voelen op de Onderwijsboulevard.

En dan was er nog de reden waarom ik er vandaag was. In de hal stonden verschillende dozen en posters van jongeren met een doos op hun hoofd; onderdeel van de campagne ‘Unbox jezelf’ en ‘Unbox een ander’, die de gemeente pasgeleden heeft gelanceerd om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van jongeren. Ik had de campagne zelf nog niet gezien, dus ben ervoor naar Kanaleneiland gefietst. De gedachte achter de campagne is dat jongeren die niet lekker in hun vel zitten zich gemakkelijk afsluiten van de buitenwereld – zich letterlijk opsluiten in hun eigen hoofd. Prestatiedruk is een belangrijk thema in de campagne, want: een belangrijk probleem voor veel jongeren. Ook veel mbo’ers hebben ermee te maken, misschien juist omdat ze soms het gevoel hebben dat ze moeten opboksen tegen misplaatste verwachtingen. Ik sprak er, te midden van alle dozen, met mbo-scholieren over. (En dat is overigens precies wat de campagne beoogt: er met elkaar over in gesprek gaan)

Bij MBO Utrecht kwamen er voor mij, kortom, een heleboel dingen samen. Toen ik in Kanaleneiland aankwam had ik er een volle vergaderdag opzitten, maar ik fietste naar huis met nieuwe energie. Want dat is wat het mbo met mij doet.