20 november 2023 – Al heel lang ben ik dol op historische verhalen, dus de trailer van de film Napoleon (vanaf 23 november in de bioscoop) boeide mij direct. Mijn interesse begon in de jaren zeventig met de boeken De Franse Revolutie en Napoleon van Jaap ter Haar. Ook de serie over De Rode Pimpernel van Baronesse Orczy heb ik verslonden. Gelukkig bewaart bieb Neude veel oude jeugdboeken, ik ga beslist op zoek naar deze titels in het magazijn. 

De trailer laat zien dat Napoleon een spectaculaire, actierijke film wordt over de turbulente opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte, gespeeld door Joaquin Phoenix.


Hoe zit het ook alweer met de Franse Revolutie en Napoleon? 
Het online geschiedenismagazine Historiek vind ik een fijne site om te bezoeken bij een duik in het verleden. Hier lees ik: ‘Napoleon Bonaparte was een beroemde Franse legeraanvoerder, keizer en politiek hervormer. Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa. In veel landen voerde hij op terreinen als de rechtspraak, gewichts- en afstandsmaten en de burgerlijke stand (invoeren van achternamen) belangrijke en vaak blijvende veranderingen door. In 1815 werd Napoleon verslagen bij Waterloo en gevangengezet op het eiland Sint-Helena. Wie was Napoleon en welke kwaliteiten maakten hem tot succesvolle legeraanvoerder?’ Dan volgt veel meer interessante informatie.

De Franse revolutie eindigde 224 jaar geleden. Napoleon Bonaparte grijpt de macht en wordt alleenheerser. Is hij een held, rebel, strijder, dictator, charmeur of genie? Ik ben benieuwd welke benadering er wordt gekozen in de film, wat krijgen wij voor kijk op het leven van Napoleon? Ik ga zeker weer meer lezen over deze interessante periode van de geschiedenis en begin met één van mijn favoriete boeken Een veiliger oord van Hilary Mantel.
Ontdek gisteren, begrijp vandaag!

Rechts of links weetje
Napoleon introduceerde het rechts rijden op wegen, in plaats van het links rijden dat tot die tijd gebruikelijk was. In Groot-Brittannië, dat niet door de Fransen werd veroverd, rijdt men tot op de dag van vandaag links.