29 januari 2024 – In deze rubriek stellen we iedere editie van De Zuidwester vijf vragen aan een van de bewoners van Kanaleneiland, Transwijk of de Merwedekanaalzone. Deze keer is dat de zorgzame en betrokken Grazyna Lipinska uit Kanaleneiland-Noord. Zij zet zich al langere tijd bijzonder actief in voor verschillende initiatieven in haar buurt.

Tekst: Maurice Hengeveld – Beeld: Saskia van de Bilt

1. HOE BEN JE OOIT OP KANALENEILAND TERECHTGEKOMEN?
‘Ik kom oorspronkelijk uit Elblag in Polen en kwam in 2005 in de Utrechtse wijk Zuilen wonen als echtgenote van een Nederlandse man. Dat huwelijk duurde tot 2010 en sindsdien woon ik op Kanaleneiland. Ik ben single gebleven en dat bevalt me prima. Ik heb wel huisdieren, een hond en een kat, waar ik veel van hou. Ik geef veel om dieren en ben dan ook al jaren vegan.

2. WAARMEE BEN JE ZOAL ACTIEF?
‘Ik ben inmiddels op leeftijd, heb geen vaste baan en ben al sinds mijn scheiding als vrijwilliger actief voor verschillende initiatieven en organisaties in de buurt. Bijvoorbeeld voor Kerk de Haven en Huis van Vrede, Hart van Noord, Bij Boshardt, AxionContinu en tot voor kort ook bij Resto van Harte. Het is fijn om op die manier iets voor de buurt en haar bewoners te betekenen én om zo ook mensen te leren kennen. Mensen waar ik mee samenwerk én mensen die op bezoek komen. Ook heb ik hier verschillende cursussen gevolgd, zoals een cursus Nederlands en een cursus computergebruik. En ik hou erg veel van kleding, model staan en poseren!’

3. WAT VIND JE VAN DE WIJK?
‘Ik woon hier met plezier. Kanaleneiland is voor mij een kleine stad in de grote stad en ik ben dan ook vooral in mijn eigen buurt actief en maak gebruik van de meeste buurtvoorzieningen. Mijn boodschappen doe ik in winkelcentrum NOVA en ik sport daar ook regelmatig bij SportCity. Ik doe bijvoorbeeld aan BodyAttack, BodyJam, Zumba en normale sportactiviteiten. Ik hou ervan om goed voor mezelf en mijn lichaam te zorgen.’

4. HEB JE FAMILIE, VRIENDEN OF KENNISSEN IN DE BUURT, WIJK OF STAD WONEN?
‘Geen familie! Mijn moeder is twee jaar terug helaas overleden na een ernstig ziekbed en mijn zus woont in Polen, net als andere familie en kennissen. In Nederland en met name hier in de buurt heb ik in de loop van de tijd wel veel mensen goed leren kennen. Onder andere een aantal hele goede vriendinnen waar ik veel mee optrek, zoals Layla, Roselle, Annemarie, Vasielet en ook Emilia van DOCK.’

5. HOE ZIE JE DE TOEKOMST VOOR JE?
‘Af en toe denk ik over hoe het zou zijn om weer terug te verhuizen naar mijn geboortestad in Polen. Mijn moeder heeft daar een woning nagelaten, ik heb er vriendinnen en misschien ook meer mogelijkheden om mijn dromen en ambities waar te maken. Maar ik weet niet of ik ooit terugga. Wat me nog leuk lijkt is om hier activiteiten te organiseren voor eenzame mensen in de buurt of om te kijken hoe je hulp kan bieden aan die mensen in je eigen buurt. Alleen zijn is niet, of niet altijd, vervelend of erg, maar voor mensen die zich eenzaam voelen wel. Dus het zou mooi zijn om ze te helpen!’