6 oktober 2023
Anne woont aan de Monnetlaan, is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ze bespreekt in haar columns de ‘flat’-way of living.

Trapje op, trapje af
Ik herinner me de dag dat we begonnen met “klussen” nog heel goed. Het klussen zelf was amateuristisch, maar ik voelde me heel professioneel. Stofmaskertje op en de deuren schuren en schilderen. Het plan was om heel minimaal te klussen, wat achteraf gezien gek was aangezien we een ‘klusklaar’ appartement hadden gekocht en er best veel moest gebeuren wilde het een beetje bewoonbaar eruit zien. Een ander onderdeel van hét plan was – en ik citeer – “we blijven hier echt maximaal vijf jaar wonen”. Uiteraard mislukte het niet-klussen behoorlijk toen we de plinten moesten verwijderen en er vervolgens brokstukken van de muur de kamer rondvlogen. Zo geschiedde dat we opeens heel de portiek af gingen op zoek naar klusjesmannen. Het gevolg was dat de stukadoor en een elektricien/manusje-van-alles maanden bezig zijn geweest bij iedereen in onze portiek. Het verbond ons als buren en het had een legendarische kerstborrel tot gevolg.

Inmiddels zes jaar later en met een aantal nieuwe buren verder, wonen wij er nog wél. Op vier hoog met het beste uitzicht van Kanaleneiland. Niet helemaal volgens plan, maar we wonen er nog zo fijn. En als ik met zweetdruppels op mijn voorhoofd, een jengelende peuter aan de ene arm en een baby in de maxicosi aan de andere arm bepakt en bezakt 64 tredes op- en af strompel, vervloek ik heus weleens het feit dat onze flat geen lift heeft.

Dus toen eerder genoemde baby zich aandiende, was de prangende vraag: blijven we vier hoog wonen of gaan we verhuizen? Echter, na een blik op Funda geworpen te hebben, was de keuze snel gemaakt. Bovendien was het oorspronkelijke plan na zes jaar ook wel aan een evaluatie toe. Met behulp van wat creatieve geesten en handige handen zijn we toch mooi van twee naar drie slaapkamers gegaan. Toegegeven: wel met de nodige bloed, zweet en tranen (voornamelijk die van mij).

Dus lopen wij nu nog vrolijk, en op sommige dagen wat minder vrolijk, de trappen van de Monnetteflat op- en af. En is hét nieuwe plan om dit de komende jaren nog even vol te houden.