7 oktober 2023 – Niets is lekkerder dan voorgelezen worden. Ontsnappen naar een onbekende wereld. Even wegkruipen op schoot of in een lekkere stoel en luisteren naar de fijne stem van de voorlezer. Voorlezen is voor een kind heel belangrijk, het is leerzaam en stimuleert de ontwikkeling. Bovendien is voorlezen gezellig en fijn voor jong en oud.

Tekst: Erica van Hall

In de bibliotheek krijgen wij vaak de vraag “wanneer begin je met voorlezen?” Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs in de baarmoeder is een baby al bezig met taalontwikkeling. Een pasgeboren baby geniet van de klanken en ritmes wanneer jij voorleest. Maar voorlezen gaat niet alleen om woorden, het gaat ook om samen zijn. Voorlezen kun je net zolang blijven doen als jij en je kind leuk vinden. De woordenschat van je kind gaat er flink op vooruit als je voorleest. Als je als kind een kwartier per dag voorgelezen wordt, leer je gemiddeld duizend woorden per jaar. Ook kinderen die zelf goed kunnen lezen, worden nog graag voorgelezen, soms tot ver in de tienertijd.

Vind je het moeilijk om een voorleesboek te kiezen? Kom naar de bibliotheek en vraag ons om advies. We helpen je graag op weg!


Weetje
Veel kinderen leren thuis ook een andere taal dan het Nederlands. Zolang een kind de taal die de ouders spreken goed leert, levert dit geen taalachterstand op. De thuistaal vormt geen drempel, maar juist de basis waarop het Nederlands gebouwd wordt. Dus voorlezen in eigen taal is prima. Dit is de taal die ouders het beste beheersen en de ‘taal van hun hart’.


Voorlezen in de bieb
Elke woensdag: 15.00 – 15.30 uur | 4 t/m 8 jaar
Elke laatste vrijdag van de maand voorlezen in het Turks: 15.30 – 16.00 uur | 3 t/m 12 jaar

Kinderboekenweek | 4 t/m 15 oktober
Het thema is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dat vieren we die dag met honderd voorleesfeestjes bij Utrechtse kinderen thuis.