Dennis de Vries – foto: Bas van Setten

6 oktober 2023 – Vorige keer vertelde ik jullie over de buurtagenda, een plan dat gemeente en bewoners en ondernemers uit de wijk samen opstellen over wat zij daar willen realiseren. Het plan om die buurtagenda’s in te voeren is inmiddels gepubliceerd en door de gemeenteraad goedgekeurd. We kunnen dus los! En dat is mooi, want Kanaleneiland zit vól potentie.

Zo was ik kortgeleden bij de spetterbadjes aan de Columbuslaan. Bewoners daar willen onder andere meer schaduw op het terrein en de speeltuin vernieuwen. Door de extra middelen van de buurtagenda kunnen we nu samen met hen aan de slag met die ideeën. Dit is een goed voorbeeld van wat we met de buurtagenda willen bereiken: een initiatief vanuit bewoners waar iedereen gebruik van kan maken! Andere mooie voorbeelden zijn het opnieuw vullen van zeecontainers aan de Marco Pololaan met speelmateriaal, het opknappen van een bakfiets om informatiemateriaal in de wijk rond te brengen en verschillende activiteiten voor jongeren.


Eén van de mooiste dingen van Zuidwest blijft voor mij de enorme betrokkenheid die wijkbewoners hebben. Of je nou iets gezelligs organiseert of je inzet voor de veiligheid van de wijk: jij máákt de wijk. Onlangs was ik bij een bedankmoment voor de vrijwilligers die in Transwijk actief zijn. Wat een grote en gepassioneerde groep mensen is dat, prachtig!

Als wijkwethouder juich ik die betrokkenheid toe en probeer ik zelf ook zo betrokken mogelijk te zijn bij wat er in de wijk speelt. Daarom probeer ik er ook zo vaak mogelijk te zijn. De rol van een wijkwethouder gaat namelijk veel verder dan alleen een wijkspreekuur. Juist een bestuurder zou dicht bij de mensen en belevenissen in de wijk moeten staan: met de poten in de klei! Ik vind het enorm belangrijk dat mensen gezien en gehoord worden. Daarom organiseren we het wijkspreekuur ook regelmatig ergens anders; zo kom ik naar iedereen toe.

Dat vind ik niet alleen heel gezellig, maar ook echt van meerwaarde. Als wijkwethouder maak ik niet alleen maar plannen en beleid. Ik wil jullie een-op-een kunnen helpen met het oplossen van wijkproblemen of persoonlijke problemen. En hoewel ik – helaas – niet alles zelf kan oplossen, zal ik altijd naar bewoners luisteren en kijken wat ik wél kan doen. Want het begint bij gehoord worden. En het helpt ook wel dat je als wethouder veel mensen kent natuurlijk.

Dus: heb je een idee of een probleem? Dat willen we weten. Laat het dan weten aan de collega’s op het wijkbureau, of ik zie je op het wijkspreekuur! Bijvoorbeeld op woensdag 1 november of woensdag 29 november van 16:00 tot 17:00 uur in het Wijkbureau aan de Al Masoedilaan 188.