1 maart 2023 – In deze rubriek stellen we iedere editie van De Zuidwester vijf vragen aan een van de bewoners van Kanaleneiland, Transwijk of de Merwedekaalzone. Deze keer is dat een van de nieuwste bewoners van Transwijk: Emma Rosendal.

Tekst: Nicole Nibbering

1 – WAAROM BEN JE IN IN TRANSWIJK KOMEN WONEN?
“De belangrijkste reden was dat er hier plek was voor mij. Want het was niet heel makkelijk om nieuwe woonruimte te vinden. Daarnaast was ik er ook wel toe aan dat het wat rustiger was rond mijn huis, in plaats van waar ik eerst woonde in het centrum met allemaal luidruchtige studenten om me heen, dat heb ik nu niet. Waar ik nu woon, daar vond ik de sfeer meteen heel goed. We reden de straat in om bij het huis te gaan kijken, en ik dacht meteen: het is hier heel gezellig.”

2 – WAT WAS JE EERSTE INDRUK VAN DE WIJK EN HOE BEVALT HET NU?
“Ik voelde me meteen welkom door de bewoners in de wijk. Er gebeurt hier best wel veel, we wonen boven een aantal kapperszaken en we hebben een leuk plantsoen met een fontein erbij. Ik denk niet dat er heel veel mensen in Utrecht zijn met zo’n relatief open uitzicht in de stad. Vorige week was ik bij de kapper onder mijn huis. Die begon ook helemaal te vertellen over hoe blij ze was dat ze hier tien jaar geleden was komen wonen en hoe gezellig het is. En zo’n beetje iedereen die je spreekt die hier woont, zegt: ‘Er gebeurt genoeg, je zit dichtbij de stad, maar niet in de stad.’ Ik vind het leuk dat iedereen zo blij is om hier te wonen.”

3 – WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN ZUIDWEST UTRECHT?
“Ik loop vaak een lunch-rondje in park Transwijk. Het is best wel groot, maar volgens mij is het nog niet het optimale seizoen voor dit park. In de lente wordt het vast nog beter. Maar dit is wel de plek waar ik het meeste ben. Verder heb ik nog niet heel veel gezien van de wijk. Ik vind de plek bij de Kromme Haring trouwens ook wel erg leuk om te komen, dat is al een tijdje terug maar wel leuk om naartoe te gaan.”

4 – ALS JE IETS ZOU MOGEN VERANDEREN IN DE WIJK, WAT ZOU DAT DAN ZIJN?
“Hmmm, ik zou nog wel wat meer aan groen willen. Ik heb voor mijn deur de fontein en wat gras. Maar ik zou wel meer struiken en boompjes willen zien, zodat het echt wat groener wordt.”

5 – WAT ZOU JE AAN DE BEWONERS WILLEN MEEGEVEN?
“Ik wil wel een shout out doen naar de bibliotheek op Kanaleneiland. Want ik ben nog gewend aan de bieb op de Neude en ik heb daar nog reserveringen uitstaan. Maar hier op Kanaleneiland hebben ze ook heel veel en de sfeer is fijn en gezellig. Er zijn ook allemaal mensen bezig met huiswerk, je hebt echt een huiskamergevoel.
Een bibliotheekabonnement is tegelijkertijd ook een goede besparingstip.”