1 maart 2023 – Iedereen is welkom in de bibliotheek. Het maakt niet uit uit welk land je afkomstig bent. Dat is het fijne van deze grootste openbare instelling van Nederland. Tijdens een gemiddelde uitleendag in de bieb van Kanaleneiland vliegen de vreemde talen je om de oren. Mensen vinden dan ook steeds meer materiaal in hun eigen taal in de lokale vestigingen. En is er ook steeds meer vraag naar Engelse boeken. En sinds vorig jaar beschikt de bibliotheek over een Turkse en een Oekraïense collectie.

Tekst: Marc Coenraads (medewerker Bibliotheek Utrecht)

TURKSE KINDERBOEKENCOLLECTIE
De bibliotheek wil graag samenwerken met de Utrechtse gemeenschap. Een mooi voorbeeld hiervan is de Turkse kinderboekencollectie die in december in Bibliotheek Overvecht geopend is in samenwerking met Stichting Tulip Institute. Het speciale is dat de collectie is samengesteld door Turkse gezinnen die boeken in Turkije gekocht hebben en deze gedoneerd hebben aan de bibliotheek. Voorin het boek staat de naam van de donateur. Er wordt nu ook in het Turks voorgelezen. Een fantastisch initiatief waar wij op Kanaleneiland een vervolg aan gaan geven! Hier komt namelijk ook zo’n collectie, gedoneerd door de Turkse gemeenschap. Er zijn momenteel al 181 boeken voor deze collectie gedoneerd, van prentenboeken tot boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Verrassenderwijs zitten daar ook Turkse vertalingen bij van Nederlandse auteurs, bijvoorbeeld ‘Iep’ van Joke van Leeuwen of ‘De gruwelijke generaal’ van Jozua Douglas (uit Wijk bij Duurstede).

     

Binnenkort wordt de collectie officieel geopend. Natuurlijk mogen kinderen een lintje doorknippen! Dat hoort zo bij een opening. Er wordt nog een datum voor de officiële opening gezocht. Het wordt een mooi feestje. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. www.bibliotheekutrecht.nl

En de titel boven dit stuk? Turks voor: Welkom in de bibliotheek!