Ik ben Arie Huisen, 87 jaar oud en ik woon sinds 1973 op Kanaleneiland. In 1933 geboren in Wijk C heb ik Kanaleneiland vanaf eind jaren ‘50 gebouwd zien worden. Toen ik hier in 1973 kwam wonen was het nog het zeer gewilde Rozeneiland. Ik heb helaas ook de slechte jaren meegemaakt, toen het hier wel een getto leek. De laatste jaren zit de wijk gelukkig weer in de lift. Het ziet er weer beter uit, het is schoner, de criminaliteit is minder. Overigens heb ik me ook in de slechte jaren nooit echt onveilig gevoeld. Ik ben heel lang politieman geweest, dus ik ben niet zo angstig aangelegd.

 

1 MIJN ACHTERTUIN

Mijn achtertuin van zes bij acht meter is een vogel- en kruidentuin. Ooit gewoon een stads – tuintje, daarna een vijver erin met goudvissen. Maar toen de reigers dat ontdekten was het snel uit met de pret. Goudvissen weg. Toen ben ik begonnen met het verbouwen van kruiden. Zo’n beetje alle kruiden die in ons klimaat willen groeien, heb ik in de tuin staan. Ik kook ook graag, dus ik verbouw ze niet alleen voor de sier. Daarnaast heb ik er een vogelvriendelijke tuin van gemaakt, met pindabekers, haken om appels aan te hangen en meer van dat soort dingen.

 

2 HET WANDELPAD LANGS DE FLY-OVER

Dit wandelpad heet officieel, vreemd genoeg, het 24 Oktoberplein. Maar goed, het is het pad dat van het oude ziekenhuis, achter de moskee langs, naar het Amsterdam-Rijnkanaal loopt. Aan het einde, bij het kanaal staat een rood-wit paaltje om auto’s tegen te houden en daar sta ik graag een beetje te mijmeren. Als jongeman kwam ik hier al, vanuit Wijk C, toen het kanaal net open was. Vroeger en nu komen hier voor mij samen.

 

3 DE BETONNEN KUIL VOOR DE MOSKEE

Als ik over het pad langs de moskee wandel, dan kom ik ook langs het betonnen pleintje voor de moskee, waar bij mooi weer altijd wel mensen buiten zitten. Omdat ik al zo lang aan het Attleeplantsoen woon, ken ik best veel mensen van de moskee. Regelmatig vragen ze mij of ik er even bij kom zitten voor een kopje thee of koffie. Dat is altijd erg gezellig.

 

4 HART VAN NOORD

Sinds tweeënhalf jaar ben ik kind aan huis bij buurthuis Hart van Noord. Vlak daarvoor was mijn partner overleden en ik zat behoorlijk in de put. Via mijn huisarts ben ik bij Hart van Noord terechtgekomen en hier heb ik mijn plekje wel gevonden. Ik ben er vrijwilliger, ik kom graag bij de inloop-koffieochtenden op de dinsdag en bij andere activiteiten. Pas geleden heb ik nog een paar pannen Indische soep gemaakt voor de lunch, natuurlijk met kruiden uit mijn eigen tuin.

 

5 KANALENEILAND

De wijk als geheel. We wonen met z’n allen in een mooie en prettige wijk. Een wijk die er na een aantal moeilijke jaren weer mag zijn en waar we trots op mogen zijn. Toen ik hier kwam een homogene wijk, nu een diverse wijk, maar wel een wijk waar ik me thuis voel en waar ik met plezier woon.