19 mei 2023 – Ken je dat? Dat je geen idee hebt wat je wilt koken. De favoriete gerechten zijn net iets te vaak gemaakt en je hebt zin in iets nieuws. Ik heb dat regelmatig. Gelukkig is de bieb in de buurt. Ik snuffel graag tussen de kookboeken. Elke keer ontdek ik weer nieuwe gerechten. En nieuwe verhalen, want veel kookboeken zijn meer dan een opsomming van gerechten. Het zijn vaak verhalen over afkomst, de smaak van het verleden en het doorgeven van familiegerechten. Traditionele gerechten krijgen een nieuwe twist. Neem ‘Karsu’s Kitchen’ van Karsu. Ze zingt, speelt piano en trad al in meer dan 20 landen op. Daarnaast is ze ook nog eens een geweldige kok en tovert ze de meest lekkere gerechten op tafel. Bij bijna elk recept zit een prachtige foto en een persoonlijk verhaal. Dat maakt dit boek ook een fijn lees- en bladerboek.

Een van mijn andere favoriete kookboeken is Kookkaravaan van Yassine Nassir, Marcel van Silfhout en Annelies Dollekamp. Het boek beschrijft een fascinerende reis door Marokko met verhalen over de culinaire geschiedenis van verschillende streken. Zalouk, een salade van gegrilde aubergine en paprika serveer ik al jaren en is iedere keer weer een succes.

 

Ook kookinspiratie nodig? Kom naar de bibliotheek.

Nieuw: Wil jij je favoriete boeken delen met andere bezoekers van de bibliotheek? Dat kan! In Bibliotheek Kanaleneiland maken we graag een tafel met jouw favoriete boeken. Meer weten? Informeer bij de balie.

Tekst Trea Scholten – medewerker Bibliotheek Utrecht