Ben jij bereid alles op te geven voor jouw grootste droom?

Het lezen van verhalen van mensen die het roer omgooien in hun leven, om wat voor reden dan ook, vind ik fascinerend. Alle schepen achter je verbranden, je hart volgen, het helemaal anders aanpakken en bouwen aan een nieuw leven. De ingrijpende beslissingen die mensen nemen veranderen hun leven vaak drastisch en dromen kunnen veranderen in nachtmerries. Maar in alle verhalen krijgen mensen nieuwe inzichten hoe hun leven te leiden. Dat vergt vaak heel veel doorzettingsvermogen!

Na het lezen van de bestsellers Het zoutpad en de De wilde stilte van Raynor Winn lees ik nu Ik ben een eiland van Tamsin Calidas. Over de afgelopen zeventien jaar schreef zij dit autobiografische verhaal van een jonge vrouw die haar comfortabele leven in Londen verruilt voor het (over)leven in een eenvoudig boerenhuis op een Schots eilandje. Het is bijna onvoorstelbaar wat een mens kan doorstaan. Het leek zo idyllisch, een leven op een klein eiland in de Hebriden, maar de werkelijk[1]heid is totaal anders. Buffelen om een bestaan op te bouwen in een eenvoudig boerenhuis, geen gastvrije eilandbewoners, een relatie die langzaam barsten gaat vertonen en de allesoverheersende rol die de natuur speelt. Meer zal ik niet verklappen; lees dit boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking.

Ik ben een eiland / Tamsin Calidas; vertaald [uit het Engels] door Hans Kloos Tamsin Calidas is van oorsprong fotograaf en begint elk hoofdstuk met een foto van eigen hand.

“Toen ik me in zee wou verdrinken hunkerde ik ernaar om ergens thuis te zijn en me weer een vol mens te kunnen voelen. Het was bijna iets spiritueels, en ik ben blij dat ik er doorheen gegaan ben. Heel veel mensen ondervinden een dergelijke periode in hun leven, wanneer ze het niet meer zien zitten. We zijn allemaal eilanden, om naar de titel van mijn boek te verwijzen. En we staan allemaal voor de uitdaging om het leven in zijn totaliteit te omarmen, in zijn goede en slechte periodes. Uitdagingen uit de weg gaan heeft geen zin, want ze verdwijnen niet. Je moet er mee leren omgaan. Wanneer je de bodem hebt bereikt, besefte ik die keer op het strand, is er maar een uitweg, terug naar boven.”

MEER LEZEN VAN MENSEN DIE HET ROER OMGOOIEN IN HUN LEVEN? Hieronder een kleine greep uit de collectie van de bibliotheek. Er is nog veel meer…

Reizen naar de midzomerzon / Tory Bilski

Ik fiets door / Juliana Buhring

Op hoge hakken in Afrika / Chantal Heutink

De wildernis in / Jon Krakauer

Wild / Cheryl Strayed

Blauw hout : het geheim van Congo… / Roland Verbiest

Alleen / Tim Voors

Het zoutpad / Raynor Winn

De wilde stilte / Raynor Winn