Zelf zeg ik dat ik herimport ben op Kanaleneiland. Na een periode in Leidsche Rijn te hebben gewoond, ben ik in 2019 terug verhuisd naar de gerenoveerde flats in Noord. Naast dat ik op Kanaleneiland gewoond heb, heb ik er ook op het Niels Stensen College gezeten. Mijn jeugd speelde zich grotendeels af in de Merwedekanaalzone en Transwijk. Met alle wijken/buurten waarop De Zuidwester zich richt heb ik dus in meer of mindere mate een geschiedenis.

1.PARK TRANSWIJK

Opgroeien deed ik op een woonark aan het Merwedekanaal en ik speelde vaak in Park Transwijk. Mooie herinneringen, het fort, de waterspeelplek, paaseieren zoeken en schaatsen op de vijver. Ook de rozenperken die overal waren aangeplant kan ik me nog goed heugen. Die zijn nu helaas verdwenen en het groenonderhoud laat nogal te wensen over, maar ik kom nog graag in het park. Ik wandel er zelf en voor de kinderen zijn de huidige speeltuin en de stadsboerderij geweldig. Ik heb altijd een goed gevoel over Kanaleneiland gehad, het voelt eigen en van commentaar op de wijk kan ik gepikeerd raken. Dan denk ik altijd ‘Als je zelf geen positieve bijdrage levert, hou dan je mond maar’. Tijdens corona is de appgroep ‘Samen Kanaleneiland’ opgestart voor vraag naar en aanbod van hulp in de wijk, maar inmiddels is het doel veel breder. Het wordt gebruikt om informatie uit te wisselen, wijkgerelateerde vragen te stellen en nieuwe contacten op te doen. Daardoor zie je pas goed wat bewoners – allemaal vrijwillig – voor elkaar doen.

 

2.DE TUINEN

Daarmee kom ik ook op de plek (maar het zijn de mensen die bepalend zijn) die voor mij het meest bijzonder voelt. Alle tuinen, zowel van onze koopwoningen als van de huurwoningen tegenover ons, worden langzaam maar zeker opgeknapt. Hierdoor hebben we als buren (oud én nieuw) veel contact met elkaar. We lenen gereedschap en helpen elkaar met tuinklusjes. Er staat ook altijd wat tegenover, lekker eten, een stuk taart, een paar muntplanten. Binnenkort organiseren we, huur- en koopbewoners, een buurtborrel. Zo wil je toch graag wonen. Met de buren aan de overzijde is er minder contact. Hun huizen zijn recent gerenoveerd en er zijn veel nieuwe bewoners bijgekomen. Uiteraard wil ik zelf ook graag contact met mijn overburen. Ik heb geen behoefte om hier anoniem te wonen. Bovendien spreek je elkaar gemakkelijker aan als er wat speelt (goed of slecht). Een tijdje geleden hadden we wat gedoe met jongeren die tussen de geparkeerde auto’s aan het voetballen waren. Dat was op zich niet vreemd, want het voetbalveldje waar ze eerst speelden lag bezaaid met glas en bouwrestanten. Karim (Ennahachi) heeft toen, nadat ik via de appgroep in contact met hem kwam, een bemiddelende rol gespeeld. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik mijn buurjongens zelf leer kennen en zij mij. Wij zijn tenslotte buren van elkaar.

 

3.ROOSEVELTBOULEVARD

Dat een van mijn andere favoriete plekken de Rooseveltboulevard is, is natuurlijk niet vreemd. Ik ben opgegroeid op het water. Zelf zit ik graag op een bankje naar de boten op het kanaal te kijken. Er is altijd wel wat te zien, er spelen kinderen, jongeren die voetballen, mensen met een yogamatje of die gezellig op een bankje zitten te kletsen en zonnebloempitten eten of de sportieve types die onder de brug op de toestellen aan het fitnessen zijn. Nooit saai dus. Tijdens de lockdown was het er buitengewoon druk, toen ben ik nog wel eens uit mijn slof geschoten omdat een jogger geen afstand hield en in mijn nek liep te hijgen. Ik vermoed dat voor heel veel bewoners de gelegenheid om daar te kunnen recreëren tijdens de lockdown echt ademruimte gaf. Er zijn plannen om een loopbrug over de Leidsche Rijn te plaatsen. Dat zou een mooie mijlpaal betekenen: eindelijk rechtstreeks langs het Kanaal, zonder blokkades, vanuit KE naar Oog in Al kunnen lopen.

 

4.VECHTCLUB XL

In het voormalig OPG-gebouw zit Vechtclub XL. Daar zitten veel creatieve ondernemers en er worden tal van creatieve activiteiten georganiseerd. Het bruist van de energie en het ligt ook nog eens vlak bij de Merwedekanaalzone waar ook van alles wordt ontwikkeld. Ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal zal veranderen. In Vechtclub XL is ook een pub en er zijn diverse restaurants. Zelf ben ik fan van restaurant De Klub, dat is echt een culinair hoogstandje.

 

5.HUIS VAN VREDE

Wat vroeger de bibliotheek was is nu Huis van Vrede, een multiculturele ontmoetingsplek. Ik houd van de sfeer, gastvrij en divers. Als je houdt van lekker eten, dan raad ik Prins Caspian aan. Op zaterdag hebben ze een Perzisch menu, dan staan ze te grillen op de BBQ buiten en komen er hele families om samen te eten. Erg gezellig en bijzonder lekker!