Enthousiaste deelnemers

8 maart 2023 – Gezelligheid is niet de eerste associatie als je denkt aan zwerfafval. Toch blijkt het heel goed samen te gaan. Al sinds 2021 ruimt een groep buurtbewoners elke eerste weekend van de maand zwerfafval op in Kanaleneiland Noord. Gehuld in gele hesjes voor de veiligheid en herkenbaarheid en uitgerust met handschoenen en een afvalgrijper gaan we na het welkomstwoord van Karim of Kristina op pad om onze buurt te ontdoen van vuil. Gemiddeld hebben we per persoon twee vuilniszakken vol na onze twee uurtjes afvalruimen.

Tekst en beeld: Edward Neuteboom

Nuttig én gezellig
De eerste twee keer opruimen dit jaar waren pittig. In januari lag er veel door de regen verzadigde en loodzware vuurwerktroep (ongelooflijk dat mensen geen vijf minuten tijd nemen om de zooi op nieuwjaarsdag weer op te ruimen) en in februari staakten de vuilnisophalers, dus woei er extra veel los vuil door de straten. Maar de voldoening over het zichtbare resultaat is dan ook extra groot.

Dat het opruimen nuttig is hoeft niet uitgelegd te worden. Vuil trekt vuil aan en ratten zijn dol op rondslingerende troep. Maar waarom is het ook gezellig? Ten eerste is het gezellig, omdat je het niet alleen doet. We doen het samen als buurt, in totaal zijn zo’n dertig buurtgenoten actief in deze groep en in een wisselende samenstelling gaan we gemiddeld met zo’n vijftien personen op pad. Door samen op te trekken, leren we elkaar als buurtgenoten kennen. Ten tweede, omdat we buiten lopen, ontmoeten we weer andere buurtgenoten waar we mee in gesprek raken. Sommigen geven een compliment, anderen denken dat we een taakstraf hebben en weer anderen worden geïnspireerd om ook iets bij te dragen aan een mooiere en schonere wijk. Ten derde, omdat we na twee uur vuilnis verzamelen samen gaan lunchen in het ‘Hartje van Noord’ aan de Marshallaan. Met heerlijk belegde broodjes, fruit, Marokkaanse thee en koffie praten we na over onze belevenissen en allerlei andere onderwerpen die ons bezighouden. Het is erg leuk om op deze manier het nuttige met het aangename te verenigen en buurtgenoten te leren kennen, die je anders nooit zou ontmoeten, omdat ze niet in je sociale kring zitten.

Het verzamelde afval

Wat verenigt ons?
Allemaal hebben we hart voor onze wijk en hebben we er iets voor over om onze wijk mooier te maken. We doen mee in allerlei initiatieven, praten met wethouders en ambtenaren en steken ook zelf de handen uit de mouwen. Natuurlijk is het soms frustrerend, het is dweilen met de kraan open, want na het opruimen ligt er de volgende dag weer troep, de meldingen bij de gemeente worden niet altijd opgepakt en ook ons geregelde overleg met de gemeente over afval leidt nog niet tot veel verbetering. Toch zien we vooruitgang, de groep wordt steeds een beetje groter, ook kinderen dragen hun steentje bij en langzaam maar zeker zien we een gedragsverandering ontstaan. Ook de snackende jongeren gooien vaker hun afval in de prullenbak in plaats van op de grond; voorbeeldgedrag helpt. Als nu ook de gemeente eens serieus werk maakt van het afval, echt luistert naar de bewoners en er een betere samenwerking komt tussen de verschillende afdelingen, initiatieven en belanghebbenden, dan is een schone wijk geen illusie meer.

Wie ook wil bijdragen, kan zich opgeven bij Karim Ennahachi via 06-3933 0074.