Tekst: Laura Vervaart – beeld: Manon Sas

1 maart 2023 – De dag voordat alle baasjes twee dagen niet hoeven te werken, gaan we altijd naar de markt. Dat is niet zo ver lopen vanaf huis. Naar de tram, dan oversteken, dan langs de winkel die naar lekkere vis ruikt waar ik nooit in de plas mag rollen en dan ietsjes door. En dan zijn we er. Het liefste loop ik verder over de stoep langs de bushalte, omdat er altijd kippenbotjes te vinden zijn, maar nu gaan we boodschappen doen. Of dat zegt Mijn Mens altijd.

Ik snap helemaal niets van de dingen die ze koopt. Ze zegt dat het eten is, maar volgens mij is dat helemaal niet zo. Het zijn ballen in allemaal kleuren, oranje of rood met geel met een steeltje eraan, maar daar mag ik niet mee spelen. Speelmaatje Rico op het veld, die helemaal gek is op ballen, zegt ook dat het eten is en eet het zelfs op en vindt het ook nog lekker, maar ik niet hoor. Ik vind het maar rare dingen. Fruit noemt Mijn Mens het en ze zegt dat het goed voor haar is. Nou ja, ze is wel vrolijk en maakt hele lange wandelingen, dus dat zal wel kloppen dan of zoiets. De mevrouw daar is wel aardig en ik wil vaak onderdoor lopen om een aai te halen, maar dat mag dan weer niet. Zo flauw!

Wel zijn er altijd heel veel mensen en sommigen vinden me denk ik een beetje eng. Dat snap ik zelf niet zo goed, want ik ben heel erg lief hoor, maar Mens zegt dat het niet erg is. Minimensen vinden me soms ook eng trouwens, zeker als ik heel lief kijk als ze een koekje in hun handen hebben. Dat is wel lekker trouwens, veel lekkerder
dan de ballen van de boodschappen.

Vaak gaan we ook nog naar de andere kant. Daar hebben zulke rare dingen! Bladeren, rare, niet ronde ballen met aarde er op die ze aar-dappels noemt? Ik snap niet dat iemand die dingen wil eten. Baaaaaaaaaahhhh!!!!! Nee, er zijn drie plekken waar ze wel allemaal lekkere dingen hebben, maar daar komen we nooit. Er is een plek met kaas, een plek met eieren en melk en een plek met vis. Dat is tenminste echt lekker eten!

Ik snap Mijn Mens niet hoor. Ze eet maar rare dingen en slaat dat weer over. Hoe dan ook snap ik haar niet, ze zegt dat ze helemaal geen vlees eet en ve-ga-tie-rier is. Ik weet niet precies wat dat is, maar ze laat het lekkerste altijd staan. Ach, zolang ik maar wel mijn brokjes en andere lekkere dingen krijg, vind ik alles best. Ook dat ze rare bladeren en ballen eet.