9 december 2022 – Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale oplichting (cybercriminaliteit), zoals phishing, cyberstalking en vriend-in-nood fraude. Daarom zijn er in Utrecht stadsmakers digitale veiligheid actief. Zij helpen hun buurtgenoten weerbaar te zijn tegen cybercriminaliteit. Jos van Santen is stadsmaker digitale veiligheid in Zuid-West. Hij geeft onder andere gastlessen op basisscholen in de wijk.

Via zijn werk kwam Jos in aanraking met Hackshield, een gratis game om kinderen van acht tot twaalf jaar cyberweerbaar te maken. “Kinderen zijn veel online en zijn digitaal handig. Maar ze zijn ook heel kwetsbaar: ze kunnen vaak de gevaren en gevolgen niet overzien.” In gastlessen op basisscholen leert Jos kinderen onder meer hoe ze sterke wachtwoorden maken, hoe ze phishing herkennen of hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van sexting. “Kinderen doen kennis op en gebruiken die weer om hun omgeving hetzelfde te leren.”

DIGITAALWEEK
Onlangs was de digiTaalweek, die in het teken stond van het belang van digitale vaardigheid om mee te kunnen doen in de samenleving. “Voor veel mensen die niet digitaal vaardig zijn, is de digitale ontwikkeling niet goed te volgen. Zij zitten met veel vragen, maar ook veel wantrouwen naar digitale middelen.” De opening van de digiTaalweek werd in bibliotheek Kanaleneiland door wethouder Dennis de Vries gedaan. Daarna heeft Jos samen met stadmaker Khalid Achahbar de aanwezigen uitleg gegeven over onder andere vriend-in-nood fraude, tweestapsverificatie, phishing en spoofing. “De opening was druk bezocht en toonde aan dat de inzet van de stadmakers in onze wijk belangrijk is. Wij gaan hier samen met de bibliotheek vervolg aan geven en regelmatig een Digicafé organiseren. Ik hoop dat we buurtbewoners inspireren om de informatie die wij met hen delen, als een olievlek te verspreiden in hun omgeving!”

STADSMAKERS DIGITALE VEILIGHEID
Wil je meer weten over de stadsmakers digitale
veiligheid, of zelf stadsmaker worden? Kijk op
www.utrecht.nl/samenveilig
of neem contact op via
digitaleveiligheid@utrecht.nl.

HACKSHIELD
Hackshield is een gratis online spel voor kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar om hen bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Zij worden opgeleid als ‘Cyber Agents’ die op hun beurt mensen in hun omgeving bewust maken en helpen. Ga naar https://nl.joinhackshield.com/nl/gemeente/Utrecht voor meer informatie en om samen met Hackshield onze gemeente veiliger maken.