Beeld: Tom Janssen (via Vechtclub XL)
8 december 2022 – Met twee creatieve broedplaatsen (Vechtclub XL in de Merwedekanaalzone en Vechtclub Keiland op Kanaleneiland) is Vechtclub sinds 2012 uitgegroeid tot een plek van betekenis voor creatief ondernemerschap in Utrecht. Ook op Kanaleneiland wordt het concept momenteel steeds verder vormgegeven. Communitymanager Floor Köster praat ons bij over de plannen en ontwikkelingen.

Februari 2021 vestigde Vechtclub Keiland zich aan de Marco Pololaan 71. Sindsdien wordt er binnen de creatieve broedplaats hard gewerkt aan de formule. Het voormalige gebouw van Buurtteam Kanaleneiland Zuid kreeg een mooie bestemming en daarmee ook een heel ander en bijzonder kleurrijk aanzien. Met Vechtclub Keiland biedt Vechtclub nóg meer ruimte aan creatieve professionals die zich voornamelijk bezighouden met ‘fysieke arbeid in de breedste zin’. Denk aan theatermakers, tufters, architecten en radiomakers. De vraag naar creatieve werkplekken is groot en de wachtlijsten bij Vechtclub lopen over. Het pand aan de Marco Pololaan is ruim 2000 m2 en biedt daarmee flink wat ruimte. Een aantal huurders is hier al een tijdje actief.

“Inmiddels zijn gelukkig alle ruimtes vrijwel altijd verhuurd, nadat eerst de inrichting werd gerealiseerd”, vertelt Floor Köster, sinds begin 2022 als community manager werkzaam bij Vechtclub. “Tijd om de formule verder uit te bouwen en daarbij wordt gedacht aan de toevoeging van horeca aan het concept. Ons pand hier oogt aan de buitenkant nog best een beetje gesloten en daarmee is het een uitdaging verbinding te maken tussen binnen en buiten. Dat moet en kan beter vinden wij en dus zijn we gaan onderzoeken wat omwonenden en gebruikers van de direct aangrenzende buitenruimte voor wensen of ideeën hebben. Dat bleek lastiger dan we dachten, maar wel hebben we al wat aanpassingen in de buitenruimte gedaan met plaatsing van een schaaktafel en de tuininrichting bij de hoofdingang. Dat werd goed ontvangen. Ook zijn we bezig met het planten van meer bomen, fietsenrekken en zitgelegenheid en bekijken we de opties voor meer groen in de grond.”

‘RIJSTKORRELTJE’
“Voor het horecaconcept werken we samen met Samira en Said uit de wijk”, vervolgt Floor. “Hun bestaande en vernieuwende kookconcept met rijst als basis en gebaseerd op de Surinaamse én Marokkaanse keuken wordt verder uitgebouwd onder de naam ‘Rijstkorreltje’. Alles tegen gunstige prijzen en met verse producten uit Marokko. Ook denken zij aan stageplekken voor studenten of bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnenkort openen zij een productiekeuken en zijdelings zijn we bezig met de aanvraag van een horecavergunning voor een restaurant. Nog even geduld tot je hier heerlijk kan eten en drinken. We hebben in ieder geval tot 2025 de tijd voor de verdere invulling.” Voor informatie over de mogelijkheden bij/in Vechtclub Keiland, zie www.vechtclub.nl.

Een speciale vermelding waard is De Creatiehallen, een ruimte voor iedereen om ideeën te verwezenlijken en waar veel machines en workshops beschikbaar zijn. “Open voor iedereen die wil creëren!” vult Floor nog aan, voordat ze afsluit met: “Ook al oogt Vechtclub Keiland misschien nog wat gesloten, er is binnen genoeg te doen en te beleven. Informeren staat eenieder vrij!”

Vechtclub Keiland
Marco Pololaan 71 – 3526 GA Utrecht
www.vechtclub.nl