1 oktober 2022 – Begin augustus startte de Utrechtse Samira Charroud (28) met de realisatie van  haar muurschildering op Kanaleneiland. De Gemeente Utrecht bestaat dit jaar 900 jaar en heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor verschillende muurschilderingen in de stad. Samira kreeg toestemming om op een muur van één van de Portaal-flats op de hoek van de Cortezlaan met de Columbuslaan te schilderen. Binnen een paar weken is de muurschildering klaar.

Nadat ook bewoners werden betrokken en er draagvlak bij hen werd opgehaald kon Samira aan de slag. Portaal regelde de hoogwerker en een coating voor het behoud. De muurschildering is een vrolijke afbeeldingen die zeker in de herfst en winter de buurt kan opfleuren. Samira heeft zich laten inspireren door de vleermuizen die haar herinneren aan haar jeugd in Marokko. Met de gemeente is afgesproken dat de muurschildering minimaal 5 jaar blijft. Muurschilderingen kunnen een wijk enorm opvrolijken. Toen Portaal voor dit project benaderd werd door Marije Lieuwens en Daan Drubbel van Stichting (Un)commissioned en project City Canvas, ging men dan ook direct op zoek naar een geschikte gevel. De eerste reacties zijn bijzonder positief, vernamen wij inmiddels, dus daarmee lijkt het project nu al geslaagd! Uiteraard zijn we ook zelf al even gaan kijken.

Aan de Marshalllaan ter hoogte van de Pearsonhof waren het Ingelot van der Pol en Esther de Groot (stadsambassadeurs bij Thirty030), die eerder al samen met buurtbewoners een muurschildering maakten. De grote hoeveelheid overwegend grijze flatgebouwen vonden zij niet echt een goede vertegenwoordiging van de verschillende culturen die de buurt een warm, bijzonder en ook vrolijk karakter geven. Dat moest anders, vonden Ingelot en Esther en zij zochten contact met Karim Enahachi en Henk Bouma, die via Hartje van Kanaleneiland en Huis van Vrede dicht bij de bewoners van de wijk staan.

Het ontwerp is een ode aan het heerlijke eten van Kanaleneiland wat bij de aangrenzende winkels wordt verkocht. De Marrokaanse, Surinaamse, Arabische, Griekse en Turkse culturen stromen samen in deze winkels. De muurschildering geeft een subtiele knipoog aan de andere culturen die op Kanaleneiland woonachtig zijn met ook Nederlandse en Afrikaanse patronen. Zo vormen de vier beschilderde muurtjes samen een overkoepelend geheel waarin zoveel mogelijk bewoners iets van zichzelf kunnen herkennen.

De muurschildering is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Utrecht en mede met steun van woningcorporatie Portaal, Fairf duurzame verf, welzijnsorganisatie DOCK en de stadsambassadeurs van Thirty030. En ook de helpende handen van mede-stadsambassadeurs Sander Brouwer, Sophie van Haren en Emi Bos kwamen goed van pas. Tijdens de uitvoering heeft jong en oud meegeholpen en dat was precies de bedoeling, omdat creatief bezig zijn helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Des te leuker dat er veel animo was voor dit initiatief in de wijk. Veel buurtbewoners hebben nu een stukje van hun eigen vrolijke, warme identiteit vereeuwigd in de muurschilderingen, en daarmee hun buurt een stukje mooier gemaakt.